- Ρωτήστε το γιατρό σας για την μέθοδο λιποαναρρόφησης που χρησιμοποιεί. Εάν δηλαδή εκτός από την κλασσική λιποαναρρόφηση χρησιμοποιεί παλμική λιποαναρρόφηση, laser λιποαναρρόφηση ή  συνδυασμό και των δυο.

- Βεβαιωθείτε που θα γίνει η επέμβαση. Μικρές λιποαναρροφήσεις μπορούν να γίνουν και σε χώρο ιατρείου. Εάν σας προτείνει μεγάλη λιποαναρρόφηση, δηλαδή πολλών περιοχών στο ιατρείο, τότε σκεφτείτε ότι ίσως βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.

- Ρωτήστε εάν χρησιμοποιεί αναισθησιολόγο ή εάν την αναισθησία την κάνει μόνος του. Οπωσδήποτε αξίζει να πληρώσετε λίγα χρήματα παραπάνω για να έχετε την ασφάλεια ενός αναισθησιολόγου που θα βρίσκεται δίπλα σας.

- Διευκρινίστε εάν το κόστος που σας λέει περιλαμβάνει τα πάντα, δηλαδή αμοιβή γιατρού, αμοιβή αναισθησιολόγου, χρέωση κλινικής, επισκέψεις στο ιατρείο μετά την επέμβαση και τις εξετάσεις. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν «κρυφές» χρεώσεις που θα σας προκύψουν εκ των υστέρων.

- Συζητήστε με τον γιατρό την περίπτωση στην οποία θα υπάρξει κάποια επιπλοκή ή που θα χρειαστεί κάποια διόρθωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις ξεκαθαρίστε τι έξοδα θα υπάρξουν και τι επιπλέον μπορεί να σας κοστίσει.

- Ρωτήστε εάν υπάρχει πιθανότητα ή όχι να έχετε χαλάρωση. Θα πρέπει βέβαια να γνωρίζετε ότι κανένας γιατρός δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτό με απόλυτη ακρίβεια. Όμως καλό είναι να σας δώσει μία ιδέα για το τι μπορείτε να περιμένετε από την ελαστικότητα του δέρματός σας.

- Ρωτήστε για το χρόνο που μπορεί να χρειαστείτε εκτός εργασίας κατά προσέγγιση. Φυσικά κάθε άτομο έχει τις ιδιαιτερότητές του, όμως με βάση την έκταση των περιοχών και τις ιδιαιτερότητες του σώματός σας, ζητήστε του να σας κάνει περίπου μία πρόβλεψη του χρόνου που θα χρειαστείτε εκτός εργασίας.

- Ζητήστε να σας γράψει μία συνταγή για τα φάρμακα που μπορεί να χρειαστείτε μετά την επέμβαση. Καλό είναι να τα έχετε ήδη προμηθευτεί διότι την στιγμή που θα πάτε στο σπίτι και θα τα χρειαστείτε μπορεί τα φαρμακεία να είναι κλειστά.

- Ρωτήστε για το ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές και τι πιθανότητες έχουν να συμβούν. Γενικά η λιποαναρρόφηση είναι μία επέμβαση με πολύ μικρή πιθανότητα επιπλοκών. Καλό είναι όμως να είστε ενημερωμένοι.
Εάν ο γιατρός σας λέει τα πράγματα υπερβολικά εύκολα ίσως δεν θα πρέπει να τον εμπιστευτείτε. Σαφώς η λιποαναρρόφηση είναι μία επέμβαση χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, αλλά είναι πάντα μία διαδικασία που πρέπει να την βλέπουμε με σοβαρότητα.

- Προσπαθήστε να διερευνήσετε το βαθμό εμπειρίας που έχει ο γιατρός σας.

- Ζητήστε να δείτε φωτογραφίες άλλων ατόμων. Αυτό δεν θα σας χρησιμεύσει βέβαια στο να καταλάβατε εάν ο γιατρός είναι καλός ή όχι, διότι ο κάθε γιατρός θα σας δείξει μόνο τα καλά του αποτελέσματα. Θα σας βοηθήσει όμως για να καταλάβετε τι εννοεί αυτός ως καλό αποτέλεσμα. Προσπαθήστε να σιγουρευτείτε ότι αυτές οι φωτογραφίες είναι από δικά του περιστατικά.

- Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε προβλήματα υγείας, που πιθανόν θα δημιουργήσουν πρόβλημα κατά την διάρκεια ή μετά την λιποαναρρόφηση. Όπως κι αν έχει, ενημερώστε το γιατρό σας για την κατάσταση της υγείας σας.

- Εάν βλέπετε ότι κάτι στον τρόπο του γιατρού, στον τρόπο που σας μιλάει, που συμπεριφέρεται, δεν σας ταιριάζει, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να επισκεφθείτε και κάποιον άλλον για μία δεύτερη ενημέρωση.

- Προσπαθήστε να διευκρινίσετε εάν είστε κατάλληλο άτομο για λιποαναρρόφηση και τι αποτέλεσμα μπορείτε να περιμένετε. Σκεφτείτε ότι δεν είναι τα πάντα εφικτά. Για κάθε άτομο υπάρχει το όριο του ρεαλιστικά πραγματοποιήσιμου.

Η λιποαναρρόφηση αφαιρεί λιπώδη ιστό. Ο λιπώδης αυτός ιστός καταλαμβάνει κάποιο όγκο κάτω από το δέρμα. Θεωρητικά, από τη στιγμή που ο λιπώδης ιστός μειώνεται και το δέρμα παραμένει το ίδιο, θα έπρεπε να υπάρχει η πιθανότητα της χαλάρωσης του δερματικού ιστού.

Το δέρμα όμως είναι μία ελαστική μεμβράνη, η οποία έχει την τάση να συρρικνώνεται κι επομένως να καλύπτει την όποια απώλεια όγκου έχουμε μετά την αφαίρεση του λίπους. Εάν το δέρμα έχει αρκετά καλή ελαστικότητα, τότε η συρρίκνωσή του αυτή θα αναπληρώσει την απώλεια όγκου και δεν θα παρουσιαστεί χαλάρωση. Εάν όμως το δέρμα βρίσκεται σε οριακή ελαστικότητα, τότε μπορεί όντως να έχουμε πρόβλημα χαλάρωσης.

Ο γιατρός δεν μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια την ελαστικότητα του δέρματος πριν το χειρουργείο και να προβλέψει επακριβώς εάν θα υπάρξει χαλάρωση ή όχι. Όμως υπάρχουν κάποια σημάδια που μας κάνουν να υποπτευόμαστε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Τα σημάδια αυτά είναι οι ραβδώσεις (ραγάδες), οι οποίες μειώνουν κατά πολύ την ελαστικότητα του δέρματος, καθώς και η ποιότητα του δέρματος, την οποία μπορεί κανείς να κρίνει οπτικά. Κάποιες περιοχές έχουν περισσότερη τάση να κάνουν χαλάρωση και κάποιες λιγότερη. Για παράδειγμα το κάτω μέρος της κοιλιάς έχει μικρότερη πιθανότητα χαλάρωσης από ότι το πάνω, μετά από λιποαναρρόφηση. Τα γόνατα δεν έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα να δημιουργήσουν χαλάρωση. Αντίθετα η εσωτερική πλευρά των μηρών έχει μειωμένη ελαστικότητα κι έχει περισσότερες πιθανότητες να χαλαρώσει.
Οι κνήμες σχεδόν ποτέ δεν χαλαρώνουν.

Η χαλάρωση αυτή δεν είναι περισσότερη από αυτήν που θα είχε συμβεί εάν δεν γινόταν λιποαναρρόφηση και απλώς χάνοντας κιλά, μειωνόταν η τοπική συσσώρευση λίπους. Δηλαδή όση πιθανότητα έχει κάποιος να δημιουργήσει χαλάρωση κάνοντας δίαιτα, άλλη τόση έχει κάνοντας λιποαναρρόφηση. Στη λιποαναρρόφηση μάλιστα, εάν εφαρμοστούν συγκεκριμένες τεχνικές, οι πιθανότητες χαλάρωσης είναι μικρότερες.

Εδώ τίθεται το ερώτημα:

Μπορεί η λιποαναρρόφηση να με βοηθήσει στο να έχω λιγότερη χαλάρωση;

Κάποιες τεχνικές λιποαναρρόφησης, όπως η επιφανειακή λιποαναρρόφηση ή η laser λιπόλυση, δημιουργούν μία μικρή βελτίωση στη χαλάρωση του δέρματος. Εάν ο πλαστικός χειρουργός γνωρίζει αυτές τις μεθόδους και τις εφαρμόσει σωστά, τότε θα πρέπει να περιμένουμε λιγότερη χαλάρωση από αυτήν που θα είχαμε εάν απλώς χάναμε κιλά μέσω δίαιτας, χωρίς λιποαναρρόφηση. Βέβαια, όπως είπαμε, η λιποαναρρόφηση απευθύνεται στο τοπικό πάχος, ενώ η απώλεια κιλών στο γενικευμένο πάχος. Όμως εάν μπορούσαμε να υποθέσουμε δύο σενάρια, δηλαδή το ένα να χαθεί το τοπικό πάχος λόγω μεγάλης απώλειας βάρους και δεύτερο, να χαθεί λόγω λιποαναρρόφησης, τότε και στις δύο περιπτώσεις η πιθανότητα χαλάρωσης θα ήταν η ίδια.

Εάν όμως στη λιποαναρρόφηση εφαρμοστούν οι τεχνικές  που προαναφέραμε, τότε στην περίπτωση αφαίρεσης λίπους με λιποαναρρόφηση, θα έχουμε μικρότερη χαλάρωση. Βέβαια οι τεχνικές αυτές δεν μπορούν να διορθώσουν μεγάλου βαθμού χαλάρωση και γι’ αυτό,  σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται ιδιαίτερη συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό.

Είναι γνωστό ότι τα λιποκύτταρα πολλαπλασιάζονται όταν ένα άτομο είναι σε φάση ανάπτυξης. Όταν έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του δεν υπάρχει πολλαπλασιασμός των λιποκυττάρων. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που το άτομο έχει υπερβεί το 200% του ιδανικού του βάρους. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η αποθήκευση του λίπους γίνεται μέσα στα ήδη υπάρχοντα λιποκύτταρα και όταν το αποθηκευμένο λίπος αυξάνει, απλώς αυξάνει ο όγκος των λιποκυττάρων, χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός τους. Επομένως, όταν παχαίνουμε, απλώς διογκώνονται τα ήδη υπάρχοντα λιποκύτταρα

Η λιποαναρρόφηση αφαιρεί κάποιον αριθμό λιποκυττάρων. Αυτά δεν ξαναδημιουργούνται, διότι, όπως είπαμε, ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει καινούρια λιποκύτταρα. Υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι, εάν αφαιρεθεί λίπος από μία περιοχή, τότε αυτό θα ξαναδημιουργηθεί κάπου αλλού. Κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές, αλλά ψευδαίσθηση. Η ψευδαίσθηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι κάποια άτομα μετά την λιποαναρρόφηση θεωρούν ότι μπορούν πλέον να τρώνε ο,τιδήποτε χωρίς πρόβλημα. Αυτά τα άτομα παχαίνουν, αλλά επειδή οι λιποαποθήκες στο σημείο της λιποαναρρόφησης έχουν μειωθεί, θα αποθηκεύσουν μεν λίπος, αλλά όχι τόσο όσο μπορούσαν πριν. Το υπόλοιπο λίπος θα αποθηκευτεί στις υπόλοιπες περιοχές του σώματος. Η αποθήκευση αυτή θα είναι ομοιόμορφη κι επομένως δεν θα δημιουργηθεί σε κάποιο άλλο σημείο τοπικό πάχος.

Μετά την λιποαναρρόφηση υπάρχουν τρεις διαφορετικές συμπεριφορές ατόμων. Μία ομάδα ατόμων, που είναι και η μεγαλύτερη, ακολουθεί τον ίδιο τρόπο ζωής και επομένως παραμένει στα ίδια κιλά χωρίς όμως το τοπικό πάχος, το οποίο έχει αφαιρεθεί για πάντα.

Μία άλλη ομάδα ατόμων σκέφτεται «ότι εφόσον έκανα μία διαδικασία για να βελτιώσω το σώμα μου, ας προσπαθήσω να την συντηρήσω ή να την βελτιώσω ακόμα περισσότερο, προσέχοντας και την διατροφή μου». Αυτά τα άτομα, όχι μόνο διορθώνουν το τοπικό πάχος που έχουν, αλλά χάνουν κιλά και δημιουργούν μία ακόμη καλύτερη εικόνα για το σώμα τους.

Μία τρίτη ομάδα ατόμων σκέφτεται «εφόσον έλυσα το πρόβλημά μου τώρα μπορώ να τρώω άνετα, ό,τι θέλω, χωρίς περιορισμό». Αυτά τα άτομα αποκτούν περισσότερο βάρος και χαλάνε ακόμη περισσότερο την εικόνα τους. Είναι μάλιστα αυτή η κατηγορία ανθρώπων που δυσφημεί την λιποαναρρόφηση. Το περιβάλλον τους θεωρεί ότι έγινε η λιποαναρρόφηση, αφαιρέθηκε λίπος από κάποια περιοχή και αυτοί πήραν το λίπος κάπου αλλού. Αυτό όμως είναι ψευδαίσθηση, διότι απλώς δεν πρόσεξαν την διατροφή τους και αύξησαν το σωματικό τους βάρος.

Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος και ότι δεν σημαίνει ότι κάποιος που έκανε λιποαναρρόφηση μπορεί να τρώει ό,τι και όσο θέλει χωρίς περιορισμό.

Σε πολλά άτομα, η σκέψη λιποαναρρόφησης στο ιατρείο φαντάζει πιο θελκτική, λόγω του ότι είναι ένας πιο οικείος χώρος, τρομάζει δηλαδή λιγότερο και δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για μια πιο απλή διαδικασία. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί γιατροί προτείνουν με μεγάλη ευκολία τη λιποαναρρόφηση στο ιατρείο.

Στο χώρο του ιατρείου μπορούν άνετα και με ασφάλεια να γίνουν μικρού όγκου λιποαναρροφήσεις χωρίς να υπάρχουν αντιρρήσεις ή αμφιβολίες. Όμως θα πρέπει να ξεπεράσουμε το κομμάτι του εντυπωσιασμού και να δούμε τα πράγματα πιο ρεαλιστικά. Η επέμβαση στο νοσοκομείο μπορεί να ακούγεται πιο αποκρουστική και να δημιουργεί κάποιο φόβο, όμως στην πραγματικότητα θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η σκέψη του να κάνουμε μία επέμβαση στο νοσοκομείο θα πρέπει να μας ηρεμεί και να μας δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι σε ένα χώρο καλά οργανωμένο, τα πάντα μπορούν να αντιμετωπιστούν, ειδικά μάλιστα όταν ο χώρος αυτός είναι φτιαγμένος για να αντιμετωπίζει πολύ πιο βαριά περιστατικά, σε σχέση με μία αισθητική επέμβαση, σε ένα υγιές άτομο. Πολλά άτομα αγχώνονται με την σκέψη της επέμβασης στο νοσοκομείο, ενώ ηρεμούν με την σκέψη της επέμβασης στο ιατρείο. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Σκεφτείτε ότι ενώ μία αισθητική επέμβαση σε ένα υγιές άτομο απαιτεί μία υποδομή βαθμού Α, ένας καλά οργανωμένος χώρος χειρουργείου σε νοσοκομείο παρέχει υποδομή βαθμού 10 X Α.
Μπορεί κάποια μηχανήματα που βρίσκονται στην αίθουσα του χειρουργείου να μην είναι απαραίτητα, όμως καλό είναι να υπάρχουν και ας μη χρησιμοποιηθούν. Αυτό μας διασφαλίζει στην πολύ σπάνια περίπτωση που θα συμβεί κάτι απροσδόκητο κατά την διάρκεια της επέμβασης.

Επαναλαμβάνω βέβαια ότι, οι μικρές περιοχές μπορούν με άνεση και ασφάλεια να γίνουν στο χώρο του ιατρείου.

Ο γιατρός σας θα πρέπει, έστω και εάν κάνετε μία μικρή λιποαναρρόφηση, να σας δίνει την εναλλακτική της επέμβασης στο νοσοκομείο. Αυτό διότι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα νοσοκομεία ελέγχουν το εάν ο γιατρός έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την ειδικότητα, εάν δηλαδή είναι πιστοποιημένος για να κάνει τις επεμβάσεις αυτές. Αυτό γίνεται διότι και το νοσοκομείο έχει ευθύνη σε περίπτωση που ο γιατρός δεν έχει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Ένας γιατρός ο οποίος δεν χειρουργεί σε χώρο νοσοκομείου θα πρέπει να σας δημιουργήσει υποψίες για το εάν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και αποδεκτός από την ιατρική κοινότητα για να κάνει αυτού του είδους τις επεμβάσεις.
Οι γιατροί που κάνουν όλων των ειδών τις λιποαναρροφήσεις τους στο ιατρείο πιθανόν δεν έχουν επίσημα την ειδικότητα του πλαστικού χειρουργού.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Ο πλαστικός χειρουργός εφαρμόζει εξελιγμένες τεχνικές, χρησιμοποιεί ποιοτικά υλικά, επιδιώκει να βελτιώσει την εμφάνιση με φυσικό αποτέλεσμα. Με ειλικρίνεια και φροντίδα στοχεύει στο καλύτερο αποτέλεσμα που ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός μπορεί να προσφέρει.”

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

210 6985678
ΑΘΗΝΑ: Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι

Ο πλαστικός χειρουργός Dr Χριστόπουλος MD πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις σε:

ΤΡΙΠΟΛΗ: Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλ. Πετρινού) Τ.. 2710 22 77 20,
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Μίνωος 63, Τ. 28310 74744
ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ: Μάρκου Πορτάλιου 7, Τ. 28310 74744
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μ.Κάλλας 11 & Γραβιάς 2, (έναντι του Μεγ.Μουσικής), Τ. 210 6985678
ΚΕΡΚΥΡΑ: Μαντζάρου 3 - "Corfu Medica", Τ. 210 6985678 ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΗΠΕΙΡΟΣ: T. 210 6985678

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της υγείας, της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και της ομορφιάς!