ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ

λιπογλυπτικη

Υπάρχει αρκετή σύγχυση στον κόσμο όσον αφορά την ακριβή έννοια της λιπογλυπτικής.
Η πλειοψηφία των ατόμων που χρησιμοποιεί την λέξη λιπογλυπτική δεν γνωρίζει ποια είναι ακριβώς η έννοια της και σε τι διαφέρει από την λιποαναρρόφηση.Ποια είναι λοιπόν η διαφορά της λιπογλυπτικής από τη λιποαναρρόφηση;

Ο όρος λιπογλυπτική χρησιμοποιείται κυρίως από το μη ιατρικό κόσμο, αλλά κάποιες φορές και από γιατρούς. Όμως δεν πρόκειται για έναν καθαρά ιατρικό όρο. Έχει αναφερθεί στο παρελθόν, προσπαθώντας στην ουσία να περιγράψει τη λιποαναρρόφηση με ταυτόχρονη εμφύτευση λίπους.  Περιγράφει δηλαδή την κανονική λιποαναρρόφηση στις περιοχές που υπάρχει τοπικό πάχος και εμφύτευση αυτού του λίπους στις περιοχές που υπάρχει κάποιο έλλειμμα, που χρειάζονται δηλαδή «γέμισμα».


Στην πραγματικότητα όμως τα άτομα που ζητούν από το γιατρό τους λιπογλυπτική δεν εννοούν ότι θέλουν «γέμισμα» σε κάποιο σημείο, αλλά απλώς ότι θέλουν αφαίρεση τοπικού πάχους, δηλαδή λιποαναρρόφηση.
Κάποιοι γιατροί επίσης, οι οποίοι χρησιμοποιούν τον όρο λιπογλυπτική, εννοούν επίσης ότι θα κάνουν λιποαναρρόφηση.

Επομένως γιατί χρησιμοποιείται ο συγκεκριμένος όρος;

Απλούστατα, διότι ακούγεται καλύτερα.
Κάθε άτομο που χρησιμοποιεί τον όρο λιπογλυπτική έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του. Ορισμένα άτομα εννοούν απλώς λιποαναρρόφηση, αλλά με λεπτότερες κάνουλες. Αυτό όμως δεν ονομάζεται λιπογλυπτική ονομάζεται απλώς λιποαναρρόφηση με λεπτότερες κάνουλες. Άλλα άτομα εννοούν ομαλοποίηση της κυτταρίτιδας. Αυτό όμως στην πραγματικότητα όταν επιτυγχάνεται, επιτυγχάνεται με την επιφανειακή λιποαναρρόφηση. Τα περισσότερα άτομα δεν ξέρουν ακριβώς τι εννοούν, απλώς χρησιμοποιούν τον όρο επειδή φαίνεται πιο ωραίος, πιο μοντέρνος. Επίσης πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο αυτό διότι φαίνονται ότι είναι πιο καλλιτέχνες ή ότι προσφέρουν κάτι διαφορετικό και πείθουν έτσι ευκολότερα κάποιο άτομο ότι αυτοί είναι πιο κατάλληλοι από κάποιον άλλον γιατρό.

Οι ίδιοι γιατροί ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσαν τον όρο λιπογλυπτική σε κάποιο ιατρικό συνέδριο, διότι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για ιατρικό όρο.
Επαναλαμβάνω ότι ο όρος λιπογλυπτική έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για να περιγράψει τη λιποαναρρόφηση με ταυτόχρονη εμφύτευση του λίπους. Όμως, ακόμα και αυτή η πράξη, στην ιατρική κοινότητα, περιγράφεται απλά ως λιποαναρρόφηση με αυτομεταμόσχευση λίπους.

Εάν λοιπόν ο γιατρός σας, σας πει ότι θα σας κάνει λιπογλυπτική, αντί για λιποαναρρόφηση, προσπαθήστε να εξακριβώσετε τι ακριβώς εννοεί.
Ζητήστε του να σας ξεκαθαρίσει τι εννοεί με τον όρο αυτό και σε τι διαφέρει αυτό, που θα σας κάνει, σε σχέση με την λιποαναρρόφηση.