Η βασική ιδέα της Λιπογλυπτικής με Lipofilling είναι ο πλαστικός χειρουργός να αφαιρέσει λίπος από μια περιοχή του σώματος και να το εγχύσει σε μια άλλη βελτιώνοντας την αρμονία του σώματος. Είναι μια τεχνική με διπλό όφελος καθώς διορθώνει το σχήμα σε περιοχές του σώματος που έχουν περίσσεια λίπους (ψωμάκια, κοιλιά, μηροί, κ.α.) και προσθέτει λίπος σε περιοχές που χρειάζονται περισσότερο όγκο (γλουτοί, στήθος, κ.α.).

Ειδικά στο στήθος η τεχνική lipofilling χρησιμοποιήθηκε αρχικά για αναδιαμόρφωση μαστού μετά από μαστεκτομή. Τώρα, η εμφύτευση λίπους στο μαστό πραγματοποιείται και για καθαρά αισθητικούς σκοπούς. Μεγάλο πλεονέκτημα στις περιπτώσεις αυξητικής στήθους και αυξητικής γλουτών με λίπος αποτελεί το γεγονός ότι και τα δυο είναι σημεία του σώματος στα οποία φυσιολογικά υπάρχει ποσότητα λίπους, το οποίο κυρίως δίνει τον όγκο σε αυτές τις περιοχές. Έτσι τόσο η όψη μαστών και γλουτών όσο και η αίσθηση αφής των περιοχών αυτών μετά από μια αυξητική με λίπους έχουν εξαιρετικά φυσικό αποτέλεσμα.

Περισσότερα...

 

Η λιποαναρρόφηση αποτελεί επέμβαση που αφήνει εξαιρετικά ικανοποιημένα τα άτομα, που βλέπουν στον καθρέπτη μια πολύ καλύτερη εξωτερική εμφάνιση, που αντανακλά και σε πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Με τη λιποαναρρόφηση ο πλαστικός χειρουργός βοηθά στο να απομακρυνθούν “ψεγάδια” του σώματος και να αποκτήσει ο άνδρας ή η γυναίκα σωστές αναλογίες. Το άτομο θα πρέπει όμως να θυμάται ότι για να μην “αλλοιωθεί” το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να προσέχει τον εαυτό του και ότι η επέμβαση είναι μια ευκαιρία για ένα “νέο σώμα”.

Περισσότερα...

Μια νέα μέθοδος αποκατάστασης του μαστού μετά από μαστεκτομή, που περιλαμβάνει λιποαναρρόφηση κι εμφύτευση του λίπους με την βοήθεια βλαστοκυττάρων, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται πρόσφατα. Λίπος το οποίο έχει παρθεί από την περιοχή του στομαχιού ή τους μηρούς λαμβάνεται με την μέθοδο της λιποαναρρόφησης. Το λίπος αυτό επεξεργάζεται με βλαστοκύτταρα, τα οποία βοηθούν στην επιβίωση του και τοποθετείται στη θέση του ελλείμματος στο στήθος.

Το βασικό πρόβλημα στην εμφύτευση λίπους είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του λίπους αυτού απορροφάται από τον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό η επεξεργασία του λίπους με βλαστοκύτταρα βοηθάει ώστε μεγαλύτερο ποσοστό του να επιβιώνει και επομένως να μην απορροφάται. Το λίπος αυτό κατόπιν εγχύεται στην περιοχή του μαστού σε γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή λόγω κάποιας κακοήθειας στο όργανο αυτό. Η διαδικασία αυτή φαίνεται να είναι πολύ λιγότερο τραυματική, για το άτομο στο οποίο γίνεται, σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους αποκατάστασης του μαστού.

Τα άτομα που υποβλήθηκαν σε αυτήν είχαν πολύ καλύτερο χρόνο ανάρρωσης κι εξίσου καλά ή μερικές φορές και καλύτερα αποτελέσματα. Οι πιθανότητες επιπλοκών από την άλλη πλευρά ήταν πολύ μικρότερες. Η διαδικασία συλλογής των βλαστοκυττάρων γίνεται με ένα ειδικό μηχάνημα.

Το μηχάνημα αυτό χρησιμοποιεί ένα ειδικό ένζυμο για να διαλύει τον λιπώδη ιστό και να αυξάνει την συγκέντρωση των βλαστοκυττάρων. Το υλικό που συλλέγεται περιέχει αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι βοηθούν στην ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων. Η ανάπτυξη των αγγείων αυτών είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση του λίπους.

Τα πρώτα άτομα, στα οποία εφαρμόστηκε η τεχνική, είχαν πολύ καλό αποτέλεσμα και τα ίδια δήλωσαν ενθουσιασμένα με την τεχνική αυτή. Ο ψυχισμός τους βελτιώθηκε, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά, πόσο σημαντικός είναι ο μαστός για την ψυχολογία της γυναίκας.

Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Νέες εξελίξεις.

Μία τεχνική η οποία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια είναι η χρήση λίπους που προέρχεται από λιποαναρρόφηση για την αύξηση των μαστών ή την αποκατάστασή τους μετά από μαστεκτομή. Υπάρχει αρκετή συζήτηση μεταξύ των πλαστικών χειρουργών όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της τεχνικής. Για τον λόγο αυτό γίνονται διάφορες μελέτες οι οποίες προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από το University of Pittsburgh School of Medicine και δημοσιεύτηκε στο Tissue Engineering Part A.  όσον αφορά στην ασφάλεια των βλαστοκυττάρων παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Η δημοσίευση αυτή αφορούσε την εμφύτευση λίπους στους μαστούς γυναικών, που είχαν υποστεί μαστεκτομή, για την αποκατάστασή τους. Παρουσιάζει όμως γενικότερο ενδιαφέρον όσον αφορά στη χρήση των βλαστοκυττάρων. Στην μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκε λίπος για να δημιουργηθεί νέος μαστός στις γυναίκες που είχαν υποστεί μαστεκτομή. Αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ότι θεωρείται απόλυτα ασφαλής η χρήση του λίπους σε άτομα που ο καρκίνος έχει θεραπευτεί. Αντίθετα σε άτομα στα οποία ο καρκίνος είναι σε εξέλιξη δεν συνιστάται η χρήση τους, διότι μπορεί να επιταχύνει την νόσο.

Η μελέτη έχει γενικότερη έννοια, ότι δηλαδή, σε άτομα τα οποία δεν πάσχουν από καρκίνο, η χρήση βλαστοκυττάρων του λίπους θεωρείται ασφαλής.Τα βλαστοκύτταρα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις βοηθούν στην καλύτερη πρόσληψη του λίπους. Είναι γνωστό ότι όταν γίνεται εμφύτευση λίπους το οποίο έχει αφαιρεθεί με την μέθοδο της λιποαναρρόφησης ένα μεγάλο μέρος αυτού απορροφάται από τον οργανισμό. Το ποσοστό λίπους που παραμένει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και για το σώμα συνήθως κυμαίνεται από 30 έως 60%. Η χρήση βλαστοκυττάρων διευκολύνει στην δημιουργία νέων αγγείων ανάμεσα στα λιποκύτταρα κι επομένως στην ταχύτερη και καλύτερη πρόσληψή του.

Φαίνεται λοιπόν από τις μελέτες ότι το ποσοστό λίπους, το οποίο παραμένει σε μια καλά αγγειωμένη περιοχή, είναι μεγαλύτερο σε σχέση με μία μη καλά αγγειωμένη περιοχή. Για τον λόγο αυτό τα αγγεία που δημιουργούνται από τα βλαστοκύτταρα βοηθούν το λίπος στην καλύτερη επιβίωση του. Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε περιοχή κι εάν εμφυτευτεί το λίπος, ασχέτως αν η συγκεκριμένη μελέτη αφορούσε συγκεκριμένα τις γυναίκες εκείνες στις οποίες η εμφύτευση λίπους έγινε στο μαστό. Από τη συγκεκριμένη, αλλά και από άλλες μελέτες φαίνεται ότι η χρήση των βλαστοκυττάρων σε άτομα που δεν πάσχουν από καρκίνο είναι ασφαλής.

Είναι γνωστό ότι το υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων στο αίμα, αυξάνει τις πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων και μεταβολικού συνδρόμου. Πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι στα άτομα που έχουν κάνει λιποαναρρόφηση, οι πιθανότητες αυτές είναι σημαντικά μειωμένες.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery (τεύχος Σεπτεμβρίου 2011). Το περιοδικό αυτό θεωρείται το πλέον έγκυρο παγκοσμίως στο χώρο της πλαστικής χειρουργικής και περιέχει ερευνητικές δημοσιεύσεις για την έρευνα στο χώρο της πλαστικής χειρουργικής.

Η μελέτη αφορούσε 322 άτομα (270 ήταν γυναίκες και 52 άντρες), εκ των οποίων τα 229 έκαναν μόνο λιποαναρρόφηση, τα 87 λιποαναρρόφηση με κοιλιοπλαστική και 6 από αυτά κοιλιοπλαστική χωρίς λιποαναρρόφηση. Αποδείχτηκε, μετά από μετρήσεις, ότι τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μειώθηκαν κατά 43% μετά από τη λιποαναρρόφηση, σε άτομα που είχαν επίπεδα τριγλυκεριδίων πάνω από 150mg/dl. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στα επίπεδα της χοληστερόλης.

Η μείωση αυτή των επιπέδων των τριγλυκεριδίων θεωρείται σημαντική όσον αφορά τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δεν υπήρχε διαφοροποίηση στα αποτελέσματα μεταξύ αντρών και γυναικών. Το επίπεδο αυτό μείωσης, θεωρείται πάρα πολύ σημαντικό.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε έγινε από τον Dr. Eric Swanson.

Νεαρές κοπέλες βάζουν σαν στόχο να αποκτήσουν κενό ανάμεσα στους μηρούς και στις γάμπες τους (το λεγόμενο thigh gap). Είναι η νέα μόδα, που έρχεται από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Για να πετύχουν το στόχο τους ακολουθούν εξαντλητικές δίαιτες. Μπαίνουν σε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ τους, προκειμένου να χάσουν όσο γίνεται περισσότερα κιλά, ώστε να δημιουργήσουν αυτή την εικόνα. Αν και η αισθητική είναι υποκειμενική υπόθεση και γι’ αυτό χωρίς κανόνες, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πρόβλημα είναι κυρίως η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι κοπέλες, προκειμένου να φτάσουν στο επιθυμητό γι’ αυτές αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι εξαντλητικές δίαιτες μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία του ατόμου. Επίσης, λόγω της μείωσης του λίπους και σε άλλα σημεία εκτός από το συγκεκριμένο, που επιθυμεί το ίδιο το άτομο, συνήθως χαλάει η γενική αισθητική εικόνα του σώματος. Εάν θέλει κάποια κοπέλα να δημιουργήσει thigh gap, χωρίς να επηρεάσει το υπόλοιπο σώμα και χωρίς να μπει σε διαδικασία με εξαντλητικές δίαιτες, ο μόνος τρόπος είναι η λιποαναρρόφηση στην περιοχή των έσω μηρών.

Είναι μια μέθοδος πολύ πιο ασφαλής, σε σχέση με την υπερβολικά μεγάλη απώλεια βάρους.

Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι το αποτέλεσμα της λιποαναρρόφησης είναι μόνιμο. Επειδή καμία μέθοδος δεν ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους, χρειάζεται τη συμβουλή του πλαστικού χειρουργού που εμπιστεύεται, για το αν η απώλεια λίπους στη συγκεκριμένη περιοχή είναι κατάλληλη για την αισθητική του συγκεκριμένου ατόμου, γιατί κάθε άτομο είναι διαφορετικό και γιατί «τα πάντα πρέπει να γίνονται με μέτρο».

Η βελτίωση του σώματος μπορεί σε γενικές γραμμές να γίνει με την επίδραση 2 παραγόντων. Ο πρώτος είναι ο τρόπος ζωής, στον οποίον εμπεριέχονται και η διατροφή και η σωματική άσκηση κι εξαρτώνται από το ίδιο το άτομο. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι αισθητικές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε στις οποίες περιλαμβάνονται και οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τον πρώτιστο ρόλο έχει ο πλαστικός χειρουργός που θα επιλέξουμε να εμπιστευτούμε. Αναπροσαρμογή αναλογιών κι επίτευξη συμμετρίας σώματος Η επιθυμία μας για αναμόρφωση των αναλογιών του σώματός μας έτσι ώστε να επιτύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη συμμετρία κι αρμονία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορες διαδικασίες της πλαστικής χειρουργικής.

Περισσότερα...