Skip to content Skip to footer

Κατάλληλος υποψήφιος για λιποαναρρόφηση

Κατάλληλος υποψήφιος για λιποαναρρόφηση

Η λέξη λιποαναρρόφηση συνήθως μπερδεύει τον κόσμο όσον αφορά στο τι πραγματικά σημαίνει και ποιες είναι οι ενδείξεις της. Το λίπος είναι συνδεδεμένο στο μυαλό του κόσμου με το πάχος.
Πολλά άτομα συνδυάζουν τον όρο λιποαναρρόφηση με την μείωση του πάχους. Είναι γνωστό άλλωστε ότι περισσότερο λίπος έχουν τα πιο παχιά άτομα. Στην πραγματικότητα όμως αυτός ο συνειρμός είναι λανθασμένος. Τη λιποαναρρόφηση θα πρέπει να την εννοήσουμε ως μία εξομάλυνση επιφανειών ή ως μία διαμόρφωση των γραμμών του σώματος, παρά ως αφαίρεση λίπους.

Κατάλληλος υποψήφιος για λιποαναρρόφηση

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για την διαδικασία της λιποαναρρόφησης είναι άτομα, χωρίς σημαντικά προβλήματα υγείας, τα οποία είναι κοντά στο ιδανικό σωματικό τους βάρος, παρουσιάζουν όμως τοπική συσσώρευση λίπους σε κάποιες περιοχές. Οι περιοχές αυτές ανθίστανται στην οποιαδήποτε δίαιτα ή άσκηση και δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη χαλάρωση.

Λιποαναρρόφηση μπορούν να κάνουν και άτομα που βρίσκονται λίγο πάνω από το ιδανικό σωματικό τους βάρος και σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις μπορεί το σώμα να αποκτήσει την επιθυμητή μορφή και σχήμα. Δηλαδή δεν πρέπει κανείς να φτάσει ακριβώς στο ιδανικό του βάρος για να κάνει λιποαναρρόφηση, αλλά δεν πρέπει να είναι και παχύσαρκος.

Η καλύτερη στιγμή για να σκεφτείτε τη λιποαναρρόφηση είναι όταν, ενώ έχετε σταθεροποιήσει το βάρος σας για τουλάχιστον έξι μήνες στα επίπεδα που επιθυμείτε, η τοπική συσσώρευση λίπους συνεχίζει και παραμένει. Εάν αντίθετα είστε σε φάση απώλειας βάρους, καλύτερα περιμένετε μέχρι να σταθεροποιηθεί σε επιθυμητά επίπεδα, διότι διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να κάνετε μία λιποαναρρόφηση την οποία δε χρειάζεστε. Εάν είστε σε φάση αύξησης βάρους προσπαθήστε πρώτα να το φέρετε στα επιθυμητά για σας επίπεδα και αφού σταθεροποιηθείτε για έξι μήνες  περίπου, μπορείτε να προβείτε σε λιποαναρρόφηση. Διαφορετικά, το πιθανότερο είναι ότι η λιποαναρρόφηση δεν θα σας λύσει το πρόβλημα.


suitableΔεν θα πρέπει να θεωρήσουμε με κανένα τρόπο όμως τη λιποαναρρόφηση ως υποκατάστατο της δίαιτας ή της άσκησης. Δεν είναι μία θεραπεία παχυσαρκίας και εάν οποιοδήποτε άτομο το δει υπό την οπτική γωνία της απώλειας βάρους, είναι δεδομένο ότι θα μείνει δυσαρεστημένο.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η λιποαναρρόφηση δεν βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Βέβαια, όπως αναφέρουμε και στις αντίστοιχες σελίδες, κάποιες φορές η laser lipolysis ή η επιφανειακή λιποαναρρόφηση μπορεί να βοηθήσει και σε αυτήν την κατεύθυνση της βελτίωσης της κυτταρίτιδας.

Ακατάλληλος υποψήφιος για λιποαναρρόφηση

Παχύσαρκα άτομα δεν είναι κατάλληλα για την μέθοδο αυτή. Έστω και εάν προσωρινά χάσουν κάποια κιλά, μακροπρόθεσμα θα απογοητευτούν από το αποτέλεσμα..
Τα μόνα παχύσαρκα άτομα, που είναι κατάλληλα για την μέθοδο αυτήν, είναι εκείνα τα οποία ενοχλούνται από μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός τους ή λόγω δυσκολίας στην κίνηση ή λόγω μολύνσεων, που μπορεί να προέλθουν από τις πτυχώσεις του δέρματος ή δυσκολίες όσον αφορά στο ντύσιμό τους.

Ρεαλιστικές προσδοκίες

Σημαντικό ρόλο έχει επίσης οι προσδοκίες του ατόμου να είναι ρεαλιστικές. Η λιποαναρρόφηση, όπως και κάθε επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, δεν τείνουν να κάνουν το σώμα τέλειο, αλλά να το κάνουν καλύτερο.
Καμία μέθοδος δεν είναι τόσο ακριβής ώστε να διορθώνει ατέλειες, τις οποίες πολλές φορές το ανθρώπινο μάτι πρέπει να προσπαθήσει για να τις δει. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ακόμα και στο πιο όμορφα διαμορφωμένο σώμα, εάν κανείς σταθεί ώρες ολόκληρες μπροστά στον καθρέπτη και ψάχνει να βρει την ατέλεια, σίγουρα θα τη βρει. Αυτό το οποίο θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η όποια ατέλεια να μην είναι τόσο μεγάλη ώστε να είναι ευδιάκριτη από το περιβάλλον μας. Εμείς, που γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας, σαφώς βλέπουμε πολύ περισσότερο τις λεπτομέρειες. Τέτοιου είδους λεπτομέρειες όμως τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να διορθωθούν.

Χαλάρωση και λιποαναρρόφηση

Επίσης, θα πρέπει να κατανοήσει κανείς ότι, κάθε μέθοδος έχει τα όρια της. Τα άτομα εκείνα που έχουν κάποιο βαθμό χαλάρωσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι προσδοκίες τους, όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι μειωμένες. Βέβαια είναι δύσκολο να καθορίσει κανείς στα λόγια ποιος είναι ο βαθμός χαλάρωσης εκείνος ο οποίος δημιουργεί πρόβλημα στην λιποαναρρόφηση. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν την εντύπωση ότι έχουν μία έντονη χαλάρωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες αυτές έχουν αντένδειξη για λιποαναρρόφηση.

Κάποιοι βαθμοί χαλάρωσης δε δημιουργούν πρόβλημα, διότι το δέρμα έχει την ικανότητα να αναπληρώσει την απώλεια όγκου από την αφαίρεση του λίπους. Βέβαια όλα είναι σχετικά, δηλαδή ο γιατρός θα κρίνει κατά πόσο ο βαθμός χαλάρωσης του δέρματος, σε σχέση με τον όγκο που θα αφαιρεθεί, αποτελεί αντένδειξη για την λιποαναρρόφηση ή έστω μειώνει τις προσδοκίες. Αν και, ακόμα και για το γιατρό, είναι πολύ δύσκολο να ξέρει με ακρίβεια, πώς θα συμπεριφερθεί το δέρμα μετά την κάθε λιποαναρρόφηση. Βέβαια, με βάση την πείρα του θα καταλάβει κατά προσέγγιση το αναμενόμενο αποτέλεσμα και θα πρέπει να το συζητήσει με λεπτομέρεια μαζί σας, ώστε εσείς να πάρετε την τελική απόφαση.

Ένας σημαντικός παράγοντας, που καθορίζει την επιτυχία του αποτελέσματος, άρα και την καταλληλότητα της περίπτωσης, είναι η ελαστικότητα του δέρματος της περιοχής που θα γίνει η διαδικασία. Εάν το δέρμα έχει καλή ελαστικότητα σίγουρα θα αναπληρώσει την έλλειψη του όγκου από την αφαίρεση του λίπους και η νέα του όψη θα είναι και πάλι ομαλή και σφριγηλή. Εάν αντίθετα ένα άτομο έχει αρκετά μεγάλο βαθμό χαλάρωσης, τότε πιθανότατα η λιποαναρρόφηση θα διορθώσει μεν το πρόβλημα του τοπικού πάχους, αλλά το άτομο θα δυσαρεστηθεί από την μη ομαλή όψη του δέρματός του. Υπάρχουν και οι οριακές περιπτώσεις, αυτές δηλαδή στις οποίες το δέρμα δε είναι ούτε πολύ ελαστικό, ούτε πολύ χαλαρό. Σε αυτές είναι δύσκολο να αποφανθεί κανείς πόσο καλό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος ακριβούς μέτρησης της ελαστικότητας του δέρματος κι επομένως μετά από τη λιποαναρρόφηση, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι λίγο διαφορετικό από αυτό που αρχικά φανταζόμασταν. Στις περιπτώσεις αυτές η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού έχει βαρύνουσα σημασία.

Θετικοί παράγοντες όσον αφορά στην ελαστικότητα του δέματος είναι η νεαρή ηλικία, το παχύ δέρμα, η απουσία ραγάδων και το να μην έχει υπάρξει στο παρελθόν υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Οι ραβδώσεις (ραγάδες) στις ενδιαφερόμενες περιοχές μειώνουν την ελαστικότητα του δέρματος κι επομένως τις προσδοκίες, όσον αφορά στο αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση που η χαλάρωση είναι πολύ έντονη μπορεί να χρειαστεί να συζητήσετε και συμπληρωματικές διαδικασίες, όπως η εκτομή δέρματος για την αποκατάστασή της . Επίσης, η χρήση του laser λιποαναρρόφησης Slim Lipo ή της επιφανειακής λιποαναρρόφησης μπορεί να βοηθήσουν, λόγω της σύσφιξης που επιτυγχάνει στο δέρμα.

Λιποαναρρόφηση με συνοδές ασθένειες

Ασθένειες όπως ο διαβήτης και τα καρδιολογικά προβλήματα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Τα διαβητικά άτομα μπορούν να προβούν στην διαδικασία αυτή χωρίς πρόβλημα, εάν ο διαβήτης τους είναι και έχει υπάρξει απόλυτα ρυθμισμένος. Σε περίπτωση αρρύθμιστου διαβήτη θα πρέπει κανείς να εκτιμήσει το χρονικό διάστημα και το βαθμό στον οποίο ο διαβήτης ήταν αρρύθμιστος. Άτομα με καρδιολογικά προβλήματα, επίσης, θα πρέπει να προσέξουν, διότι η αδρεναλίνη και η ξυλοκαΐνη, που χρησιμοποιούνται στην διήθηση, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά, σε περίπτωση που η καρδιά έχει υποστεί κάποια βλάβη στο παρελθόν.

Εάν βέβαια ένα καρδιολογικό πρόβλημα είναι ρυθμισμένο φαρμακευτικά και δεν έχει αφήσει λειτουργικά προβλήματα στο μυοκάρδιο μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα. Επίσης σημασία έχουν τα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά, τα οποία πιθανόν κάποιος παίρνει για την αντιμετώπιση καρδιολογικού προβλήματος. Άλλες ασθένειες, που μπορεί να επηρεάσουν, είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς, όταν αυτός είναι αρρύθμιστος. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει πρώτα να ρυθμιστεί σωστά ο θυρεοειδής και κατόπιν μπορεί κανείς να κάνει τη λιποαναρρόφηση. Παρόμοιο θέμα ισχύει και για αναπνευστικά προβλήματα.

Ψυχολογικός παράγοντας στη λιποαναρρόφηση

Τελειώνοντας πρέπει να αναφέρουμε ότι τα ψυχικά ασταθή άτομα , με ψυχικά νοσήματα ή ακόμα και άτομα που βρίσκονται σε μία βεβαρημένη από ψυχολογικής πλευράς φάση της ζωής τους (θάνατος, διαζύγιο, απόρριψη από το περιβάλλον ή την εργασία κ.τ.λ.) δεν είναι κατάλληλα όχι μόνο για λιποαναρρόφηση, αλλά για οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση. Καλό είναι να αναβάλλουν την όποια διαδικασία, για ένα μεταγενέστερο χρόνο, όπου  ο ψυχισμός τους θα έχει έρθει σε μια πιο ισορροπημένη κατάσταση. Δεν είναι σπάνιο, άτομα που βρίσκονται σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής τους, όπως π.χ διαζύγιο, να επιδιώκουν απεγνωσμένα να «ανακτήσουν έδαφος» μέσω μίας αισθητικής επέμβασης. Είναι δεδομένο ότι δεν θα λάβουν αυτό που περιμένουν από την όποια διαδικασία και η απογοήτευση είναι φυσικό επακόλουθο. Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος επιδεινώνει την κακή ψυχολογική τους κατάσταση.

Η λιποαναρρόφηση είναι μία επέμβαση που θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα με το σώμα σας, αλλά αποκλείεται να διορθώσει όλα τα προσωπικά προβλήματά σας ή να σας κάνει πιο αποδεκτούς από το περιβάλλον σας ως προσωπικότητες. Το πιθανότερο είναι να λειτουργήσει θετικά μέσω της τόνωσης της αυτοπεποίθησής σας. Όμως δεν θα κάνει τους άλλους να σας δουν με διαφορετικό μάτι, από ό,τι σας έβλεπαν έως τώρα, εάν εσείς δεν «εκπέμψετε» κάτι διαφορετικό ως προσωπικότητα.

Εάν βλέπετε την αισθητική χειρουργική σαν το τελευταίο σωσίβιο, που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις δύσκολες στιγμές της ζωή σας, να έχετε υπόψη σας ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται να συμβεί και μάλλον θα επιδεινώσει τον ψυχισμό σας παρά θα τον βοηθήσει.Εάν εμπίπτετε στις κατηγορίες που προαναφέραμε ότι θα βοηθηθούν και δεν βρίσκεστε στις κατηγορίες που θα πρέπει να αποκλειστούν από τη λιποαναρρόφηση, τότε η επέμβαση αυτή θα δώσει μία βελτίωση στην ψυχή και το σώμα σας.

Οι κυριότερες περιοχές

Δεν είναι όλες οι περιοχές του σώματος εξίσου καλές για να κάνει κάποιος λιποαναρρόφηση. Κάποιες από αυτές έχουν καλύτερη ελαστικότητα στο δέρμα και κάποιες έχουν καλύτερη ποιότητα ή κατανομή του λίπους, που ενδείκνυται περισσότερο για λιποαναρρόφηση. Κυριότερες περιοχές στις οποίες ενδείκνυται η λιποαναρρόφηση είναι το πλάγιο των μηρών, το πρόσθιο μέρος των μηρών, η έσω περιοχή των γονάτων, η πρόσθια περιοχή της κοιλιάς και το πλάγιο μέρος της κοιλιάς. Σε αυτές τις περιοχές αφενός η ελαστικότητα του δέρματος είναι καλύτερη από τις άλλες περιοχές, αφετέρου η συσσώρευση είναι τοπική.

Υπάρχουν όμως άλλες περιοχές όπου μπορεί μεν να γίνει λιποαναρρόφηση, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Περιοχές όπως η έσω επιφάνεια των μηρών έχουν περισσότερη τάση στο να χαλαρώνει το δέρμα. Άλλες περιοχές όπως οι κνήμες αποτελούνται από ένα μόνο στρώμα λίπους και επομένως η πιθανότητα δημιουργίας ανώμαλης επιφάνειας στο δέρμα είναι αυξημένη. Άλλες περιοχές όπου υπάρχει υπερτρίχωση του δέρματος, όπως το κατώτερο μέρος των γλουτών, συνήθως δεν αποτελούν καλή ένδειξη για λιποαναρρόφηση. Κάποιος θα είχε πολύ καλά αποτελέσματα μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Επίσης ακατάλληλες περιοχές για λιποαναρρόφηση είναι οι περιοχές που το δέρμα παρουσιάζει ραβδώσεις, «ραγάδες» οι οποίες κατά κανόνα επηρεάζουν πολύ την ελαστικότητα του. Έχει μεγάλη σημασία η κρίση του Πλαστικού Χειρουργού, ο οποίος συνδυάζοντας τις ιδιαίτερες γνώσεις του πάνω στο αντικείμενο και την πείρα του μπορεί να πει ποιες περιοχές θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα και ποιες όχι.

Go to Top
εξειδικευμένο κέντρο λιποαναρρόφησης
εξειδικευμένο κέντρο λιποαναρρόφησης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NESLETTER ΜΑΣ

Μάθετε τα πάντα για την λιποαναρρόφηση!