Skip to content Skip to footer

Συχνές ερωτήσεις για την λιποαναρρόφηση – FAQs

Συχνές ερωτήσεις για την λιποαναρρόφηση – FAQs

Ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Χριστόπουλος απαντά στις συχνότερες και στις σημαντικότερες απορίες που του στείλατε στο λιποαναρροφηση.gr σχετικά με τη λιποαναρρόφηση. Οι ερωτήσεις παρατίθενται έτσι ακριβώς όπως έχουν σταλεί από τους ερωτώμενους.

Όλες οι ερωτήσεις έχουν απαντηθεί πρώτα προσωπικά κι έχουν επιλεγεί να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα γιατί αποτελούν τις πιο συχνές ή σημαντικές ερωτήσεις των επισκεπτών, τηρώντας πάντα την εχεμύθεια και το ιατρικό απόρρητο.

Συχνές ερωτήσεις για την λιποαναρρόφηση - FAQs

Η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος. Κάνοντας λιποαναρρόφηση, εάν διατηρήσετε τον ίδιο τρόπο διατροφής και τις ίδιες καύσεις θερμίδων ημερησίως, θα παραμείνετε στα ίδια κιλά. Εκεί που μπορεί να σας βοηθήσει η λιποαναρρόφηση είναι στην τοπική απώλεια λίπους, η οποία θα συντελέσει στο να μπορέσετε να ντυθείτε καλύτερα και πιθανόν να αισθανθείτε καλύτερα. Τα κιλά σας όμως θα παραμείνουν τα ίδια.
Σε κάποια άτομα βέβαια η λιποαναρρόφηση λειτουργεί ως κίνητρο για να βελτιώσουν την διατροφή τους και γενικότερα τον τρόπο ζωής τους. Αυτά τα άτομα βλέπουν μία βελτίωση στο σώμα τους και ψυχολογικά αισθάνονται καλύτερα, ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν ένα καλύτερο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Με αυτόν τον έμμεσο τρόπο σε κάποια άτομα συντελεί στην απώλεια κιλών.

Είναι γνωστό ότι τα λιποκύτταρα πολλαπλασιάζονται όταν ένα άτομο είναι σε φάση ανάπτυξης. Όταν έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του δεν υπάρχει πολλαπλασιασμός των λιποκυττάρων. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που το άτομο έχει υπερβεί το 200% του ιδανικού του βάρους. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η αποθήκευση του λίπους γίνεται μέσα στα ήδη υπάρχοντα λιποκύτταρα και όταν το αποθηκευμένο λίπος αυξάνει, απλώς αυξάνει ο όγκος των λιποκυττάρων, χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός τους. Επομένως, όταν παχαίνουμε, απλώς διογκώνονται τα ήδη υπάρχοντα λιποκύτταρα.

Η λιποαναρρόφηση αφαιρεί κάποιον αριθμό λιποκυττάρων. Αυτά δεν ξαναδημιουργούνται, διότι, όπως είπαμε, ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει καινούρια λιποκύτταρα. Υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι, εάν αφαιρεθεί λίπος από μία περιοχή, τότε αυτό θα ξαναδημιουργηθεί κάπου αλλού. Κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές, αλλά ψευδαίσθηση. Η ψευδαίσθηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι κάποια άτομα μετά την λιποαναρρόφηση θεωρούν ότι μπορούν πλέον να τρώνε ο,τιδήποτε χωρίς πρόβλημα. Αυτά τα άτομα παχαίνουν, αλλά επειδή οι λιποαποθήκες στο σημείο της λιποαναρρόφησης έχουν μειωθεί, θα αποθηκεύσουν μεν λίπος, αλλά όχι τόσο όσο μπορούσαν πριν. Το υπόλοιπο λίπος θα αποθηκευτεί στις υπόλοιπες περιοχές του σώματος. Η αποθήκευση αυτή θα είναι ομοιόμορφη κι επομένως δεν θα δημιουργηθεί σε κάποιο άλλο σημείο τοπικό πάχος.

Μετά την λιποαναρρόφηση υπάρχουν τρεις διαφορετικές συμπεριφορές ατόμων. Μία ομάδα ατόμων, που είναι και η μεγαλύτερη, ακολουθεί τον ίδιο τρόπο ζωής και επομένως παραμένει στα ίδια κιλά χωρίς όμως το τοπικό πάχος, το οποίο έχει αφαιρεθεί για πάντα.

Μία άλλη ομάδα ατόμων σκέφτεται «ότι εφόσον έκανα μία διαδικασία για να βελτιώσω το σώμα μου, ας προσπαθήσω να την συντηρήσω ή να την βελτιώσω ακόμα περισσότερο, προσέχοντας και την διατροφή μου». Αυτά τα άτομα, όχι μόνο διορθώνουν το τοπικό πάχος που έχουν, αλλά χάνουν κιλά και δημιουργούν μία ακόμη καλύτερη εικόνα για το σώμα τους.

Μία τρίτη ομάδα ατόμων σκέφτεται «εφόσον έλυσα το πρόβλημά μου τώρα μπορώ να τρώω άνετα, ό,τι θέλω, χωρίς περιορισμό». Αυτά τα άτομα αποκτούν περισσότερο βάρος και χαλάνε ακόμη περισσότερο την εικόνα τους. Είναι μάλιστα αυτή η κατηγορία ανθρώπων που δυσφημεί την λιποαναρρόφηση. Το περιβάλλον τους θεωρεί ότι έγινε η λιποαναρρόφηση, αφαιρέθηκε λίπος από κάποια περιοχή και αυτοί πήραν το λίπος κάπου αλλού. Αυτό όμως είναι ψευδαίσθηση, διότι απλώς δεν πρόσεξαν την διατροφή τους και αύξησαν το σωματικό τους βάρος.

Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος και ότι δεν σημαίνει ότι κάποιος που έκανε λιποαναρρόφηση μπορεί να τρώει ό,τι και όσο θέλει χωρίς περιορισμό.

Η λιποαναρρόφηση αφαιρεί λιπώδη ιστό. Ο λιπώδης αυτός ιστός καταλαμβάνει κάποιο όγκο κάτω από το δέρμα. Θεωρητικά, από τη στιγμή που ο λιπώδης ιστός μειώνεται και το δέρμα παραμένει το ίδιο, θα έπρεπε να υπάρχει η πιθανότητα της χαλάρωσης του δερματικού ιστού.

Το δέρμα όμως είναι μία ελαστική μεμβράνη, η οποία έχει την τάση να συρρικνώνεται κι επομένως να καλύπτει την όποια απώλεια όγκου έχουμε μετά την αφαίρεση του λίπους. Εάν το δέρμα έχει αρκετά καλή ελαστικότητα, τότε η συρρίκνωσή του αυτή θα αναπληρώσει την απώλεια όγκου και δεν θα παρουσιαστεί χαλάρωση. Εάν όμως το δέρμα βρίσκεται σε οριακή ελαστικότητα, τότε μπορεί όντως να έχουμε πρόβλημα χαλάρωσης.

Ο γιατρός δεν μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια την ελαστικότητα του δέρματος πριν το χειρουργείο και να προβλέψει επακριβώς εάν θα υπάρξει χαλάρωση ή όχι. Όμως υπάρχουν κάποια σημάδια που μας κάνουν να υποπτευόμαστε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Τα σημάδια αυτά είναι οι ραβδώσεις (ραγάδες), οι οποίες μειώνουν κατά πολύ την ελαστικότητα του δέρματος, καθώς και η ποιότητα του δέρματος, την οποία μπορεί κανείς να κρίνει οπτικά. Κάποιες περιοχές έχουν περισσότερη τάση να κάνουν χαλάρωση και κάποιες λιγότερη. Για παράδειγμα το κάτω μέρος της κοιλιάς έχει μικρότερη πιθανότητα χαλάρωσης από ότι το πάνω, μετά από λιποαναρρόφηση. Τα γόνατα δεν έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα να δημιουργήσουν χαλάρωση. Αντίθετα η εσωτερική πλευρά των μηρών έχει μειωμένη ελαστικότητα κι έχει περισσότερες πιθανότητες να χαλαρώσει.
Οι κνήμες σχεδόν ποτέ δεν χαλαρώνουν.

Η χαλάρωση αυτή δεν είναι περισσότερη από αυτήν που θα είχε συμβεί εάν δεν γινόταν λιποαναρρόφηση και απλώς χάνοντας κιλά, μειωνόταν η τοπική συσσώρευση λίπους. Δηλαδή όση πιθανότητα έχει κάποιος να δημιουργήσει χαλάρωση κάνοντας δίαιτα, άλλη τόση έχει κάνοντας λιποαναρρόφηση. Στη λιποαναρρόφηση μάλιστα, εάν εφαρμοστούν συγκεκριμένες τεχνικές, οι πιθανότητες χαλάρωσης είναι μικρότερες.

Εδώ τίθεται το ερώτημα:

Μπορεί η λιποαναρρόφηση να με βοηθήσει στο να έχω λιγότερη χαλάρωση;

Κάποιες τεχνικές λιποαναρρόφησης, όπως η επιφανειακή λιποαναρρόφηση ή η laser λιπόλυση, δημιουργούν μία μικρή βελτίωση στη χαλάρωση του δέρματος. Εάν ο πλαστικός χειρουργός γνωρίζει αυτές τις μεθόδους και τις εφαρμόσει σωστά, τότε θα πρέπει να περιμένουμε λιγότερη χαλάρωση από αυτήν που θα είχαμε εάν απλώς χάναμε κιλά μέσω δίαιτας, χωρίς λιποαναρρόφηση. Βέβαια, όπως είπαμε, η λιποαναρρόφηση απευθύνεται στο τοπικό πάχος, ενώ η απώλεια κιλών στο γενικευμένο πάχος. Όμως εάν μπορούσαμε να υποθέσουμε δύο σενάρια, δηλαδή το ένα να χαθεί το τοπικό πάχος λόγω μεγάλης απώλειας βάρους και δεύτερο, να χαθεί λόγω λιποαναρρόφησης, τότε και στις δύο περιπτώσεις η πιθανότητα χαλάρωσης θα ήταν η ίδια.

Εάν όμως στη λιποαναρρόφηση εφαρμοστούν οι τεχνικές  που προαναφέραμε, τότε στην περίπτωση αφαίρεσης λίπους με λιποαναρρόφηση, θα έχουμε μικρότερη χαλάρωση. Βέβαια οι τεχνικές αυτές δεν μπορούν να διορθώσουν μεγάλου βαθμού χαλάρωση και γι’ αυτό,  σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται ιδιαίτερη συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό.

Πολλές φορές μπαίνουμε στο δίλημμα ποια από τις δύο είναι η σωστότερη επέμβαση. Βέβαια τις περισσότερες φορές είναι ξεκάθαρο, αλλά στις ενδιάμεσες καταστάσεις δημιουργείται ένα δίλημμα το οποίο θα πρέπει να το λύσουμε μαζί με τον πλαστικό χειρουργό μας.

Ένδειξη για την διενέργεια κοιλιοπλαστικής αποτελεί η χαλάρωση του δέρματος, όταν δηλαδή ένα άτομο έχει αρκετά χαλαρό δέρμα, ραβδώσεις και γενικότερα έλλειψη του τόνου. Το να προβεί αυτό το άτομο σε μία λιποαναρρόφηση για την αφαίρεση μόνο του τοπικού λίπους, πιθανότατα θα δημιουργήσει χειρότερο αισθητικό πρόβλημα, λόγω της περεταίρω επιδείνωσης της χαλάρωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η αφαίρεση δέρματος, δηλαδή η κοιλιοπλαστική.

Σε άτομα αντιθέτως, που έχουν σφριγηλό δέρμα, μία τοπική συσσώρευση λίπους, εάν αυτή οφείλεται μόνο σε συσσώρευση λίπους και όχι και σε διάταση των κοιλιακών τοιχωμάτων, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με λιποαναρρόφηση.

Προσοχή χρειάζονται οι περιπτώσεις των ατόμων που παρουσιάζουν μία διόγκωση στην κοιλιά, η οποία μοιάζει να οφείλεται σε συσσώρευση λίπους αλλά τελικά διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για διάταση των κοιλιακών τοιχωμάτων, δηλαδή του μυϊκού τοιχώματος της κοιλιάς. Αυτά τα άτομα παρ’ ότι μπορεί να έχουν αρκετά ελαστικό δέρμα δεν θα ωφεληθούν πολύ από την λιποαναρρόφηση και πιθανόν να χρειάζονται κοιλιοπλαστική.

Κάποια άλλα άτομα έχουν διόγκωση της κοιλιάς, η οποία οφείλεται στο εντός της κοιλιάς λίπος κι όχι στο επιφανειακά συσσωρευμένο. Τα άτομα αυτά δεν θα ωφεληθούν ούτε από την κοιλιοπλαστική, ούτε από την λιποαναρρόφηση. Το μόνο πού θα τα ωφελήσει είναι η απώλεια βάρους με ρύθμιση της διατροφής τους.

Όλα τα ανωτέρω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η απόφαση για το είδος της επέμβασης που θα ακολουθηθεί δεν είναι μία εύκολη υπόθεση και μόνο η πείρα του πλαστικού χειρουργού μπορεί να οδηγήσει στην σωστή απόφαση.

– Ρωτήστε το γιατρό σας για την μέθοδο λιποαναρρόφησης που χρησιμοποιεί. Εάν δηλαδή εκτός από την κλασσική λιποαναρρόφηση χρησιμοποιεί παλμική λιποαναρρόφηση, laser λιποαναρρόφηση ή  συνδυασμό και των δυο.

– Βεβαιωθείτε που θα γίνει η επέμβαση. Μικρές λιποαναρροφήσεις μπορούν να γίνουν και σε χώρο ιατρείου. Εάν σας προτείνει μεγάλη λιποαναρρόφηση, δηλαδή πολλών περιοχών στο ιατρείο, τότε σκεφτείτε ότι ίσως βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.

– Ρωτήστε εάν χρησιμοποιεί αναισθησιολόγο ή εάν την αναισθησία την κάνει μόνος του. Οπωσδήποτε αξίζει να πληρώσετε λίγα χρήματα παραπάνω για να έχετε την ασφάλεια ενός αναισθησιολόγου που θα βρίσκεται δίπλα σας.

– Διευκρινίστε εάν το κόστος που σας λέει περιλαμβάνει τα πάντα, δηλαδή αμοιβή γιατρού, αμοιβή αναισθησιολόγου, χρέωση κλινικής, επισκέψεις στο ιατρείο μετά την επέμβαση και τις εξετάσεις. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν «κρυφές» χρεώσεις που θα σας προκύψουν εκ των υστέρων.

– Συζητήστε με τον γιατρό την περίπτωση στην οποία θα υπάρξει κάποια επιπλοκή ή που θα χρειαστεί κάποια διόρθωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις ξεκαθαρίστε τι έξοδα θα υπάρξουν και τι επιπλέον μπορεί να σας κοστίσει.

– Ρωτήστε εάν υπάρχει πιθανότητα ή όχι να έχετε χαλάρωση. Θα πρέπει βέβαια να γνωρίζετε ότι κανένας γιατρός δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτό με απόλυτη ακρίβεια. Όμως καλό είναι να σας δώσει μία ιδέα για το τι μπορείτε να περιμένετε από την ελαστικότητα του δέρματός σας.

– Ρωτήστε για το χρόνο που μπορεί να χρειαστείτε εκτός εργασίας κατά προσέγγιση. Φυσικά κάθε άτομο έχει τις ιδιαιτερότητές του, όμως με βάση την έκταση των περιοχών και τις ιδιαιτερότητες του σώματός σας, ζητήστε του να σας κάνει περίπου μία πρόβλεψη του χρόνου που θα χρειαστείτε εκτός εργασίας.

– Ζητήστε να σας γράψει μία συνταγή για τα φάρμακα που μπορεί να χρειαστείτε μετά την επέμβαση. Καλό είναι να τα έχετε ήδη προμηθευτεί διότι την στιγμή που θα πάτε στο σπίτι και θα τα χρειαστείτε μπορεί τα φαρμακεία να είναι κλειστά.

– Ρωτήστε για το ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές και τι πιθανότητες έχουν να συμβούν. Γενικά η λιποαναρρόφηση είναι μία επέμβαση με πολύ μικρή πιθανότητα επιπλοκών. Καλό είναι όμως να είστε ενημερωμένοι.
Εάν ο γιατρός σας λέει τα πράγματα υπερβολικά εύκολα ίσως δεν θα πρέπει να τον εμπιστευτείτε. Σαφώς η λιποαναρρόφηση είναι μία επέμβαση χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, αλλά είναι πάντα μία διαδικασία που πρέπει να την βλέπουμε με σοβαρότητα.

– Προσπαθήστε να διερευνήσετε το βαθμό εμπειρίας που έχει ο γιατρός σας.

– Ζητήστε να δείτε φωτογραφίες άλλων ατόμων. Αυτό δεν θα σας χρησιμεύσει βέβαια στο να καταλάβατε εάν ο γιατρός είναι καλός ή όχι, διότι ο κάθε γιατρός θα σας δείξει μόνο τα καλά του αποτελέσματα. Θα σας βοηθήσει όμως για να καταλάβετε τι εννοεί αυτός ως καλό αποτέλεσμα. Προσπαθήστε να σιγουρευτείτε ότι αυτές οι φωτογραφίες είναι από δικά του περιστατικά.

– Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε προβλήματα υγείας, που πιθανόν θα δημιουργήσουν πρόβλημα κατά την διάρκεια ή μετά την λιποαναρρόφηση. Όπως κι αν έχει, ενημερώστε το γιατρό σας για την κατάσταση της υγείας σας.

– Εάν βλέπετε ότι κάτι στον τρόπο του γιατρού, στον τρόπο που σας μιλάει, που συμπεριφέρεται, δεν σας ταιριάζει, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να επισκεφθείτε και κάποιον άλλον για μία δεύτερη ενημέρωση.

– Προσπαθήστε να διευκρινίσετε εάν είστε κατάλληλο άτομο για λιποαναρρόφηση και τι αποτέλεσμα μπορείτε να περιμένετε. Σκεφτείτε ότι δεν είναι τα πάντα εφικτά. Για κάθε άτομο υπάρχει το όριο του ρεαλιστικά πραγματοποιήσιμου.

Σε πολλά άτομα, η σκέψη λιποαναρρόφησης στο ιατρείο φαντάζει πιο θελκτική, λόγω του ότι είναι ένας πιο οικείος χώρος, τρομάζει δηλαδή λιγότερο και δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για μια πιο απλή διαδικασία. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί γιατροί προτείνουν με μεγάλη ευκολία τη λιποαναρρόφηση στο ιατρείο.

Στο χώρο του ιατρείου μπορούν άνετα και με ασφάλεια να γίνουν μικρού όγκου λιποαναρροφήσεις χωρίς να υπάρχουν αντιρρήσεις ή αμφιβολίες. Όμως θα πρέπει να ξεπεράσουμε το κομμάτι του εντυπωσιασμού και να δούμε τα πράγματα πιο ρεαλιστικά. Η επέμβαση στο νοσοκομείο μπορεί να ακούγεται πιο αποκρουστική και να δημιουργεί κάποιο φόβο, όμως στην πραγματικότητα θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η σκέψη του να κάνουμε μία επέμβαση στο νοσοκομείο θα πρέπει να μας ηρεμεί και να μας δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι σε ένα χώρο καλά οργανωμένο, τα πάντα μπορούν να αντιμετωπιστούν, ειδικά μάλιστα όταν ο χώρος αυτός είναι φτιαγμένος για να αντιμετωπίζει πολύ πιο βαριά περιστατικά, σε σχέση με μία αισθητική επέμβαση, σε ένα υγιές άτομο. Πολλά άτομα αγχώνονται με την σκέψη της επέμβασης στο νοσοκομείο, ενώ ηρεμούν με την σκέψη της επέμβασης στο ιατρείο. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Σκεφτείτε ότι ενώ μία αισθητική επέμβαση σε ένα υγιές άτομο απαιτεί μία υποδομή βαθμού Α, ένας καλά οργανωμένος χώρος χειρουργείου σε νοσοκομείο παρέχει υποδομή βαθμού 10 X Α.
Μπορεί κάποια μηχανήματα που βρίσκονται στην αίθουσα του χειρουργείου να μην είναι απαραίτητα, όμως καλό είναι να υπάρχουν και ας μη χρησιμοποιηθούν. Αυτό μας διασφαλίζει στην πολύ σπάνια περίπτωση που θα συμβεί κάτι απροσδόκητο κατά την διάρκεια της επέμβασης.

Βέβαια, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, οι μικρές περιοχές μπορούν με άνεση και ασφάλεια να γίνουν στο χώρο του ιατρείου.

Ο γιατρός σας θα πρέπει, έστω και εάν κάνετε μία μικρή λιποαναρρόφηση, να σας δίνει την εναλλακτική της επέμβασης στο νοσοκομείο. Αυτό διότι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα νοσοκομεία ελέγχουν το εάν ο γιατρός έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την ειδικότητα, εάν δηλαδή είναι πιστοποιημένος για να κάνει τις επεμβάσεις αυτές. Αυτό γίνεται διότι και το νοσοκομείο έχει ευθύνη σε περίπτωση που ο γιατρός δεν έχει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Ένας γιατρός ο οποίος δεν χειρουργεί σε χώρο νοσοκομείου θα πρέπει να σας δημιουργήσει υποψίες για το εάν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και αποδεκτός από την ιατρική κοινότητα για να κάνει αυτού του είδους τις επεμβάσεις.
Οι γιατροί που κάνουν όλων των ειδών τις λιποαναρροφήσεις τους στο ιατρείο πιθανόν δεν έχουν επίσημα την ειδικότητα του πλαστικού χειρουργού.

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να συνδυαστεί σχεδόν με όλα τα είδη επεμβάσεων. Ο πιο συνηθισμένος είναι ο συνδυασμός λιποαναρρόφησης και κοιλιοπλαστικής. Επίσης, αρκετά συνηθισμένος στους άντρες, είναι ο συνδυασμός λιποαναρρόφησης στην κοιλιά με τη διόρθωση γυναικομαστίας. Πολλές φορές η λιποαναρρόφηση συνδυάζεται με εμφύτευση λίπους σε κάποια άλλα σημεία του σώματος. Δηλαδή, το λίπος, που διαφορετικά θα πετούσαμε, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να τοποθετηθεί σε γλουτούς, πρόσωπο ή άλλα μέρη του σώματος. Πέραν αυτών όμως, η επέμβαση αυτή μπορεί να συνδυαστεί με επεμβάσεις όπως lifting, ρινοπλαστική (πλαστική μύτης), διαμόρφωση σχήματος προσώπου (πχ. πλαστική στο πηγούνι, στα ζυγωματικά, κ.α.), αυξητική, ανόρθωση ή μείωση μαστών και πολλές άλλες.

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να συνδυαστεί σχεδόν με όλα τα είδη επεμβάσεων. Ο πιο συνηθισμένος είναι ο συνδυασμός λιποαναρρόφησης και κοιλιοπλαστικής. Επίσης, αρκετά συνηθισμένος στους άντρες, είναι ο συνδυασμός λιποαναρρόφησης στην κοιλιά με τη διόρθωση γυναικομαστίας. Πολλές φορές η λιποαναρρόφηση συνδυάζεται με εμφύτευση λίπους σε κάποια άλλα σημεία του σώματος. Δηλαδή, το λίπος, που διαφορετικά θα πετούσαμε, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να τοποθετηθεί σε γλουτούς, πρόσωπο ή άλλα μέρη του σώματος. Πέραν αυτών όμως, η επέμβαση αυτή μπορεί να συνδυαστεί με επεμβάσεις όπως lifting, ρινοπλαστική (πλαστική μύτης), διαμόρφωση σχήματος προσώπου (πχ. πλαστική στο πηγούνι, στα ζυγωματικά, κ.α.), αυξητική, ανόρθωση ή μείωση μαστών και πολλές άλλες.

Δεν υπάρχει διαφορά στο τρόπο που γίνεται η λιποαναρρόφηση, σε σχέση με την ηλικία. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρχει μία αρκετά καλή ελαστικότητα στο δέρμα. Βέβαια, σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιο πιθανό να υπάρχει μία μεγάλη χαλάρωση, η οποία καθιστά τη λιποαναρρόφηση έως και απαγορευτική. Εάν όμως ένα άτομο οποιασδήποτε ηλικίας έχει καλή ή σχετικά καλή ελαστικότητα στο δέρμα, μπορεί να προβεί σε λιποαναρρόφηση χωρίς κανένα πρόβλημα. Απαραίτητο βέβαια είναι, σε οποιαδήποτε ηλικία, η υγεία του να είναι σε καλή κατάσταση.

Η λιποαναρρόφηση είναι μία διαδικασία η οποία μπορεί να οργανωθεί και να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πολλά άτομα έρχονται κάθε χρόνο και συνδυάζουν τις διακοπές τους με την διόρθωση κάποιων ατελειών στο σώμα τους. Αυτό που είναι απαραίτητο, έτσι ώστε να μην χαθεί πολύτιμος για σας χρόνος, είναι να έχω ενημερωθεί νωρίτερα τηλεφωνικώς ή μέσω e-mail έτσι ώστε να προγραμματιστεί εγκαίρως η διαδικασία. Σε μια τυπική επέμβαση λιποαναρρόφησης, μία εβδομάδα είναι αρκετή για να γίνει αυτή και να μπορέσει έπειτα το άτομο να ταξιδέψει. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, αλλά και τη χρήση ενδεχομένως εξελιγμένων μεθόδων, όπως της laser lipolisis, μπορεί ακόμη και λιγότερος χρόνος από μια εβδομάδα να είναι αρκετός. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιστροφή στις δραστηριότητες μπορεί να είναι άμεση. Έτσι, μπορεί κάποια ή κάποιος να συνδυάσει τη διόρθωση της δυσαρμονίας του σώματός του, συνεχίζοντας ακόμη και το καλοκαίρι (με ειδική μέθοδο – SlimLipo) τις διακοπές του. Το ταξίδι με αεροπλάνο δεν αντεδείκνυται ακόμη και αμέσως μετά την επέμβαση. Φυσικά, η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τη αίρεση ότι το άτομο που προσέρχεται, έστω και από μακρυά, είναι κατάλληλος υποψήφιος για λιποαναρρόφηση. Αυτό το εξετάζουμε όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την άφιξή σας. Αν κριθεί θετικά η καταλληλότητα προχωράμε στα προγραμματισμένα, επόμενα στάδια. Αν κριθεί αρνητικά, τότε η Ελλάδα εξακολουθεί να προσφέρει ευχάριστες συγκινήσεις και εκπλήξεις ως τόπος διακοπών, χειμώνα, καλοκαίρι.

Η ποσότητα λίπους, που μπορεί να αφαιρεθεί από ένα άτομο, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί είναι: η σωματική διάπλαση του ατόμου, δηλαδή εάν είναι μικρόσωμο ή μεγαλόσωμο, η κατάσταση της υγείας του, ο αιματοκρίτης που έχει, η έκταση των περιοχών που πρόκειται να γίνουν, η τεχνική λιποαναρρόφησης που θα χρησιμοποιηθεί και διάφορα άλλα. Κατά μέσο όρο οι ποσότητες που αφαιρούνται σε μία λιποαναρρόφηση είναι μεταξύ 2 και 4 λίτρων. Υπό κάποιες συνθήκες, μπορεί κανείς να υπερβεί τις ποσότητες αυτές, αλλά όχι κατά πολύ.

Κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια. Αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα είναι ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει ποτέ πια τοπική συσσώρευση λίπους. Μόνο εάν κάποιο άτομο παχύνει, τότε το επιπλέον λίπος μοιράζεται σε όλο το υπόλοιπο σώμα ανάλογα με τα λιποκύτταρα που προϋπάρχουν σε αυτό.

Η λιποαναρρόφηση στους άντρες, στην περιοχή που αναφέρετε, είναι πάρα πολύ συχνή. Είναι η συνηθισμένη εντόπιση λίπους, που παρατηρείται στους άντρες. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ του να κάνει λιποαναρρόφηση μια γυναίκα ή ένας άντρας.

Εφόσον χρειαστεί, η λιποαναρρόφηση μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές θέλει κανείς στο ίδιο σημείο του σώματος. Βέβαια,συνήθως, δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, διότι το να γίνει μία φορά λιποαναρρόφηση,είναι αρκετό για να υπάρξει μία μόνιμη διόρθωση του προβλήματος.

Η ιδανική κατάσταση είναι κάνοντας τη λιποαναρρόφηση να βρίσκεται κανείς στο βάρος που επιθυμεί να είναι. Εάν σκοπεύει να χάσει βάρος, και αυτό το βάρος είναι λιγότερο από δέκα κιλά, τότε δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πότε θα κάνει τη λιποαναρρόφηση. Εάν το βάρος αυτό είναι περισσότερο από δέκα κιλά, τότε θα ήταν προτιμότερο να το χάσει και μετά να γίνει η λιποαναρρόφηση. Δεν είναι σωστό όμως να κάνει κάποιος εξαντλητικές δίαιτες πριν τη λιποαναρρόφηση. Σε κάποια άτομα βέβαια που έχουν παραπάνω κιλά η λιποαναρρόφηση λειτουργεί και ως κίνητρο ώστε μετά από αυτή να ακολουθήσουν διαφορετικό τρόπο διατροφής και ζωής γενικότερα κι έτσι να χάσουν τα ανεπιθύμητα κιλά. Επειδή σε αυτό το θέμα επεισέρχονται και ψυχολογικοί παράγοντες βέβαια, καλό είναι να το συζητήσει ο καθένας απευθείας με τον γιατρό του.

Η ιδανική κατάσταση είναι κάνοντας τη λιποαναρρόφηση να βρίσκεται κανείς στο βάρος που επιθυμεί να είναι. Εάν σκοπεύει να χάσει βάρος, και αυτό το βάρος είναι λιγότερο από δέκα κιλά, τότε δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πότε θα κάνει τη λιποαναρρόφηση. Εάν το βάρος αυτό είναι περισσότερο από δέκα κιλά, τότε θα ήταν προτιμότερο να το χάσει και μετά να γίνει η λιποαναρρόφηση. Δεν είναι σωστό όμως να κάνει κάποιος εξαντλητικές δίαιτες πριν τη λιποαναρρόφηση. Σε κάποια άτομα βέβαια που έχουν παραπάνω κιλά η λιποαναρρόφηση λειτουργεί και ως κίνητρο ώστε μετά από αυτή να ακολουθήσουν διαφορετικό τρόπο διατροφής και ζωής γενικότερα κι έτσι να χάσουν τα ανεπιθύμητα κιλά. Επειδή σε αυτό το θέμα επεισέρχονται και ψυχολογικοί παράγοντες βέβαια, καλό είναι να το συζητήσει ο καθένας απευθείας με τον γιατρό του.

Ο χρόνος αποθεραπείας και επιστροφής στην εργασία, μετά από μια λιποαναρρόφηση, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ένας παράγοντας είναι η έκταση των περιοχών, στις οποίες αφορά η λιποαναρρόφηση. Για τις περιοχές που μου αναφέρετε, δηλαδή ψωμάκια και κοιλιά, ο χρόνος επιστροφής στην εργασία εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου και από την εργασία που κάνει. Εάν πρόκειται για εργασία γραφείου, δηλαδή χωρίς μεγάλη σωματική κόπωση, ο χρόνος επιστροφής στην εργασία, κυμαίνεται από 2-5 ημέρες. Έχουν υπάρξει άτομα που πήγαν στην εργασία τους ακόμα και την επόμενη ημέρα. Κατά μέσο όρο όμως, χρειάζεται το χρονικό διάστημα που προαναφέραμε.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που διακρίνονται όσον αφορά το υγρό διήθησης και τον τρόπο αναισθησίας καθώς και όσον αφορά στα χρησιμοποιούμενα εργαλεία. Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία ανήκουν η παλμική λιποαναρρόφηση και η λειζερ λιπόλυση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κλασσική λιποαναρρόφηση δεν φέρνει πολύ καλά αποτελέσματα. Οι μέθοδοι όμως που προαναφέραμε αποτελούν ένα βήμα μπροστά βελτιώνοντας το τελικό αποτέλεσμα και το χρόνο αποθεραπείας.

Η κλασική λιποαναρρόφηση είναι μία μέθοδος αφαίρεσης τοπικού πάχους, η οποία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και έχει αποδείξει την αξιοπιστία της. Στο πέρασμα των χρόνων εξελίξεις της κλασικής μεθόδου ήρθαν στο προσκήνιο, οι οποίες έφεραν τη λιποαναρρόφηση ένα ακόμη βήμα μπροστά. Η παλμική λιποαναρρόφηση αναπτύχτηκε ως το επόμενο βήμα της λιποαναρρόφησης κι απέδειξε την αξιοπιστία της. Ήδη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από όλο και περισσότερους πλαστικούς χειρουργούς. Το laser στην λιποαναρρόφηση ήταν το αμέσως επόμενο βήμα, το οποίο επίσης σιγά –σιγά καταξιώνεται και από τη στιγμή που καινούρια laser υψηλότερης ισχύος ήρθαν στο προσκήνιο βοήθησε ώστε να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα της κλασικής λιποαναρρόφησης. Η laser λιπόλυση σε συνδυασμό με την παλμική λιποαναρρόφηση ταιριάζουν απόλυτα και αποτελούν ένα δυναμικό δίδυμο μεθόδων, που βελτιώνει τα ήδη καλά αποτελέσματα της κλασικής λιποαναρρόφησης.

Στην πραγματικότητα η λιπογλυπτική διαφέρει από την λιποαναρρόφηση ως προς το ότι το λίπος που αφαιρείται μετά την λιποαναρρόφηση τοποθετείται σε κάποιο άλλο σημείο για γέμισμα. Δηλαδή, λιπογλυπτική είναι λιποαναρρόφηση σε κάποιες περιοχές και εμφύτευση λίπους σε κάποιες άλλες ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της ίδιας επέμβασης. Βέβαια, στην καθημερινότητα η λιπογλυπτική χρησιμοποιείται με διαφορετικές έννοιες που δεν αντιστοιχούν στην αληθινή έννοια του όρου. Πολλοί το χρησιμοποιούν ως εργαλείο marketing, για να πουν ότι κάνουν λιποαναρρόφηση μεν, αλλά καλύτερη λιποαναρρόφηση από τους υπόλοιπους. Κάτι τέτοιο όμως είναι λανθασμένο και δεν αντιστοιχεί στην πραγματική έννοια της λέξης «λιπογλυπτική».

Βεβαίως, αρκεί ο πλαστικός χειρουργός να είναι συντηρητικός στην διαδικασία αυτή και να γνωρίζει καλά ποιες περιοχές μπορεί να λιποαναρροφήσει και ποιες όχι.

Είναι γενικά γνωστό ότι η λιποαναρρόφηση είναι μέρος της αισθητικής χειρουργικής. Η λιποαναρρόφηση είναι μία αισθητική επέμβαση. Είναι γνωστό σε όλους ότι ο τομέας των αισθητικών επεμβάσεων αποτελεί κλάδο της ειδικότητας της πλαστικής χειρουργικής. Ο πλαστικός χειρουργός είναι το πλέον ειδικευμένο άτομο για τέτοιου είδους διαδικασίες. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι πλαστικοί χειρουργοί που έχουν την ικανότητα να φέρουν πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι απαραίτητη η προσωπική συνάντηση προκειμένου να κατανοήσει το ενδιαφερόμενο άτομο εάν ο γιατρός, που έχει απέναντί του, είναι ο κατάλληλος για να κάνει αυτήν την διαδικασία. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στο χώρο των ιατρικών ειδικοτήτων τα πράγματα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα. Δηλαδή, υπάρχουν ειδικότητες οι οποίες επεισέρχονται στο χώρο άλλων ειδικοτήτων. Αυτοί παρουσιάζονται με τίτλους οι οποίοι δεν είναι αναγνωρισμένοι από το Υπουργείο Υγείας. Η μόνη ειδικότητα η οποία είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Υγείας για να διενεργεί αισθητικές επεμβάσεις είναι η ειδικότητα της Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει κανείς να γνωρίζει προκειμένου να κάνει την επιλογή του κατάλληλου γιατρού.

Κατά κανόνα, η λιποαναρρόφηση έχει μόνιμα αποτελέσματα. Από την στιγμή που αφαιρούνται λιποκύτταρα, τα οποία ο οργανισμός δεν έχει την δυνατότητα να ξαναδημιουργήσει, το αποτέλεσμα στην απώλεια τοπικού πάχους είναι μόνιμο. Βέβαια το κάθε σώμα υφίσταται μεταβολές στο πέρασμα του χρόνου και οι ορμονικές μεταβολές μπορεί να αλλάξουν και την τοπική συσσώρευση λίπους. Αυτό όμως είναι η εξαίρεση, η οποία μπορεί να συμβεί είτε κανείς κάνει λιποαναρρόφηση είτε όχι.

Τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης δεν είναι άμεσα. Στην αρχή θα παρατηρήσει κανείς ένα οίδημα (πρήξιμο), το οποίο μπορεί να δώσει την αίσθηση ότι όλα είναι ακριβώς όπως ήταν πριν. Μετά από μερικές μέρες το οίδημα αυτό αρχίζει να απορροφάται και μετά τις είκοσι ημέρες υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος βαθμός απορρόφησής του. Μετά από ένα μηνά το ενδιαφερόμενο άτομο δεν θα έχει μεν το τελικό του αποτέλεσμα, αλλά θα είναι καλύτερο σε εμφάνιση από ότι ήταν πριν την λιποαναρρόφηση. Το τελικό αποτέλεσμα χρειάζεται περίπου έξι μήνες. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι κανείς να προγραμματίζει τη λιποαναρρόφηση μερικούς μήνες πριν χρειαστεί το αποτέλεσμά της.

Πρόκειται για ένα συνδυασμό τοπικού αναισθητικού (το ίδιο που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι για να σας φτιάξουν τα δόντια), το οποίο εγχύεται στην περιοχή της λιποαναρρόφησης, σε συνδυασμό με κάποια φάρμακα παυσίπονα και αγχολυτικά, τα οποία χορηγούνται ενδοφλεβίως. Το ενδιαφερόμενο άτομο είναι ξύπνιο ή σε μία κατάσταση ζάλης, η οποία συνεισφέρει στο ότι δεν αγχώνεται κατά την διάρκεια της διαδικασίας και επίσης δεν έχει την αίσθηση του πόνου από τα τσιμπήματα της τοπικής αναισθησίας.

 

Η τοπική αναισθησία είναι ασφαλής εφόσον γίνεται σε μικρές περιοχές και δε χρησιμοποιείται σε εκτεταμένες λιποαναρροφήσεις. Πολλοί γιατροί προτείνουν την τοπική αναισθησία ως τρόπο για να προσελκύσουν άτομα να κάνουν λιποαναρρόφηση, κάνοντάς τα να πιστέψουν ότι η λιποαναρρόφηση είναι μία πολύ απλή υπόθεση. Όντως η λιποαναρρόφηση είναι μία απλή επέμβαση, όμως χρειάζεται και αυτή τον απαιτούμενο σεβασμό και προσήλωση στους ιατρικούς κανόνες, όπως κάθε ιατρική πράξη. Η τοπική αναισθησία πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρής έκτασης λιποαναρροφήσεις και τότε θεωρείται ασφαλής. Σε μεγάλες λιποαναρροφήσεις, ιδίως όταν αυτές γίνονται σε χώρο μη νοσοκομειακό, είναι επικίνδυνες. Αυτό γιατί σε εκτεταμένες λιποαναρροφήσεις η ποσότητα τοπικού αναισθητικού που χρησιμοποιείται είναι μεγαλύτερη από το επιτρεπτό. Σε τέτοιου είδους εκτεταμένες διαδικασίες, η γενική αναισθησία ή η επισκληρίδειος παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια και είναι προτιμότερες σε σχέση με την τοπική.

Η λιποαναρρόφηση είναι ασφαλέστατη επέμβαση, εφόσον διενεργείται με κάποιους κανόνες. Οι κανόνες αυτοί προϋποθέτουν την επιλογή του κατάλληλου γιατρού και του κατάλληλου χώρου.

Όσα ατυχή συμβάντα υπήρξαν στο παρελθόν είχαν να κάνουν με την έλλειψη του ενός εκ των δύο ή και των δύο αυτών κανόνων. Ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε πρόβλημα όταν οι δύο αυτοί βασικοί κανόνες τηρήθηκαν σωστά. Υπό αυτές τις δύο προϋποθέσεις, η λιποαναρρόφηση είναι μία ασφαλέστατη επέμβαση.

Μία επέμβαση λιποαναρρόφησης μπορεί να διαρκεί από μισή ώρα έως τρεις ώρες, ανάλογα με τη μέθοδο και την έκταση του προβλήματος.

Ναι, βοηθάει στην ταχύτερη αποθεραπεία, αλλά πρέπει αυτός που το κάνει να το γνωρίζει αρκετά καλά. Ως εναλλακτική υπάρχει το LPG ENDERMOLOGIE, το οποίο έχει ειδικό πρόγραμμα για τη λιποαναρρόφηση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Συνιστάται, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Καλό είναι να το πείτε στο γιατρό σας, γιατί πιθανόν να κρίνει ότι κάποια αντιπηκτικά φάρμακα είναι απαραίτητα.

Η λιποαναρρόφηση γίνεται μέσω πολύ μικρών οπών από τις οποίες εισέρχεται η κάνουλα ή η οπτική ίνα στην laser lipolysis. Οι τομές αυτές είναι πολύ μικρές (μικρότερες από 1εκ.) και επομένως δεν αφήνουν ευδιάκριτα σημάδια. Στην περίπτωση της laser λιπόλυσης και της παλμικής λιποαναρρόφησης επειδή οι οπές αυτές είναι πολύ μικρότερες (της τάξεως των λίγων χιλιοστών) τα σημάδια είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα.

 

Η μελλοντική εγκυμοσύνη δεν επηρεάζεται από τη λιποαναρρόφηση στην κοιλιά. Σε κάποιες περιπτώσεις αντίθετα, σε άτομα, τα οποία έχουν μεγάλη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, συστήνεται να γίνει η λιποαναρρόφηση πριν από μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική διάταση της κοιλιάς και η επακόλουθη δημιουργία ραβδώσεων.

Βεβαίως. Και μάλιστα όχι μόνο συνδυάζονται, αλλά η μία ενισχύει τα αποτελέσματα της άλλης. Ο συνδυασμός των δύο μεθόδων αποτελεί ιδανική επιλογή, βελτιστοποιώντας ακόμη περισσότερο τα τελικά αποτελέσματα.

Πρόκειται για τη μέθοδο εκείνη κατά την οποία μία πολύ λεπτή, παλλόμενη κάνουλα, μπαίνει κάτω από το δέρμα μέσα στον λιπώδη ιστό. Η μέθοδος αυτή έχει διάφορα πλεονεκτήματα όπως αυτό της μεγαλύτερης ταχύτητας αναρρόφησης, της πιο ομοιογενούς αφαίρεσης λίπους και διάφορα άλλα. Αποτελεί μία εξέλιξη της κλασσικής λιποαναρρόφησης με αρκετά πλεονεκτήματα ως προς αυτήν.

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου. Συστήνεται συνήθως να γίνεται τους πιο κρύους μήνες του χρόνου για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι μετά την λιποαναρρόφηση και για ένα μήνα δεν μπορείτε να εκτεθείτε στον ήλιο, ούτε να πάτε στην θάλασσα και ο δεύτερος ότι θα πρέπει να φοράτε κάποιο κορσέ ο οποίος σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας δεν είναι ευχάριστος.

Ο χρόνος αυτός είναι διαφορετικός ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου. Εφόσον μια γυναίκα δε θηλάζει, είναι σταθεροποιημένο το βάρος της και δεν έχει άλλες ιδιαιτερότητες, τρεις μήνες θεωρούνται αρκετοί. Συνήθως όμως χρειάζεται περισσότερος καιρός, διότι το σώμα θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί ως προς το σχήμα του, πράγμα για το οποίο συνήθως οι τρεις μήνες δεν είναι αρκετοί.

Το τοπικό πάχος οφείλεται σε τοπική υπερσυσσώρευση λιποκυττάρων. Η γυμναστική δεν μπορεί να μειώσει τον αριθμό αυτών των λιποκυττάρων. Άτομα τα οποία έχουν προσπαθήσει με εξαντλητική γυμναστική ομολογούν ότι κατάφεραν μεν να έχουν μία πολύ καλύτερη σωματική ευεξία και φυσική κατάσταση, αλλά το τοπικό πάχος δεν βελτιώθηκε καθόλου. Η βασική μόνιμη μέθοδος αφαίρεσης τοπικού πάχους παραμένει η λιποαναρρόφηση.

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει σε πολλές περιοχές ταυτόχρονα, πάντα όμως μέσα σε κάποια πλαίσια που επιβάλλει η ασφάλεια του ασθενούς. Αυτά τα πλαίσια δεν είναι συγκεκριμένα, αλλά εξαρτώνται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου, την ποσότητα λίπους που περιέχεται στις περιοχές αυτές, το σωματότυπο και διάφορα άλλα.

Πρόκειται για την τεχνική κατά την οποία μία οπτική ίνα εισέρχεται κάτω από το δέρμα μέσα στον λιπώδη ιστό. Η οπτική αυτή ίνα συνδέεται με ένα μηχάνημα laser, το οποίο εκπέμπει ενέργεια σε μήκος κύματος τέτοιο που λιώνει το λίπος. Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι η θερμότητα του laser προκαλεί κάποιο βαθμό σύσφιξης στο δέρμα, εμποδίζει δηλαδή την πιθανή χαλάρωση εξαιτίας της λιποαναρρόφησης αφενός και ότι υπάρχει καλύτερος χρόνος αποθεραπείας αφετέρου.

Εξαρτάται από την έκταση της λιποαναρρόφησης. Σε μικρής έκτασης λιποαναρροφήσεις μπορεί να πάτε μετά από δέκα μέρες. Σε μεγαλύτερης έκτασης λιποαναρροφήσεις, είκοσι ημέρες μετά μπορείτε να ξεκινήσετε ελαφριά γυμναστική. Εντατική γυμναστική μπορείτε να κάνετε μετά από ένα μήνα.

Η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο διόρθωσης της κυτταρίτιδας. Όμως με κάποια είδη λιποαναρρόφησης και κυρίως την επιφανειακή και τη laser lipolysis, πολλά άτομα έχουν δει βελτίωση στην κυτταρίτιδα. Παρ’ όλ’ αυτά δεν μπορεί κανείς να συστήσει τη λιποαναρρόφηση ως μέθοδο καταπολέμησης της κυτταρίτιδας.

Η λιποαναρρόφηση στο πρόσωπο έχει συντομότερο χρόνο αποθεραπείας από την λιποαναρρόφηση σε άλλες περιοχές. Συνήθως τέσσερεις έως επτά ημέρες είναι αρκετές για να μπορεί κάποιος να εμφανιστεί στο περιβάλλον του.

Όταν πρόκειται για μικρές περιοχές, το είδος της αναισθησίας μπορεί να είναι οποιοδήποτε. Ακόμη και με τοπική αναισθησία μπορεί κανείς να κάνει άνετα την διαδικασία. Όταν βέβαια προστίθενται πολλές περιοχές θα πρέπει κανείς να στραφεί, για λόγους ασφαλείας περισσότερο, προς την επισκληρίδειο ή τη γενική αναισθησία. Υπάρχει πάντα βέβαια η δυνατότητα, εάν κάποιος προτιμά τοπική αναισθησία, να κάνει και μεγαλύτερες περιοχές, αλλά κατά στάδια.

Η πιθανότητα χαλάρωσης ή όχι μετά την λιποαναρρόφηση εξαρτάται κατά βάση από την ποσότητα λίπους που θα αφαιρεθεί και από την ελαστικότητα του δέρματος. Ο γιατρός θα κρίνει εάν το «άδειασμα», που θα γίνει μετά την αφαίρεση λίπους, έχει πιθανότητες να δημιουργήσει χαλάρωση ή όχι. Είναι κάτι καθαρά εμπειρικό. Ανελαστικά δέρματα με ραβδώσεις και γενικά φθορά είναι πιο επιρρεπή στην χαλάρωση. Σήμερα όμως υπάρχουν μέθοδοι, όπως η επιφανειακή λιποαναρρόφηση ή η laser λιπόλυση, με τις οποίες όχι μόνο μπορεί κανείς να αποφύγει την πιθανή αυτή χαλάρωση, αλλά μπορεί να έχει και ένα βαθμό σύσφιξης στο δέρμα. Αυτές οι μέθοδοι αποτελούν μία εξέλιξη στο χώρο της λιποαναρρόφησης, που επιτρέπει σε όλο και περισσότερα άτομα να την κάνουν χωρίς το φόβο της χαλάρωσης.

Συχνές ερωτήσεις για την λιποαναρρόφηση - FAQs
Συχνές ερωτήσεις για την λιποαναρρόφηση - FAQs
Λιποαναρρόφηση στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο
Συχνές ερωτήσεις για την λιποαναρρόφηση - FAQs
Εμφυτεύσεις Λίπους
Συχνές ερωτήσεις για την λιποαναρρόφηση - FAQs
Συχνές ερωτήσεις για την λιποαναρρόφηση - FAQs
Συχνές ερωτήσεις για την λιποαναρρόφηση - FAQs
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ
Συχνές ερωτήσεις για την λιποαναρρόφηση - FAQs
Συχνές ερωτήσεις για την λιποαναρρόφηση - FAQs
Συχνές ερωτήσεις για την λιποαναρρόφηση - FAQs
Go to Top
εξειδικευμένο κέντρο λιποαναρρόφησης
εξειδικευμένο κέντρο λιποαναρρόφησης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NESLETTER ΜΑΣ

Μάθετε τα πάντα για την λιποαναρρόφηση!