Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κυτταρίτιδα

Τι είναι η Κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι ένα αισθητικό πρόβλημα, το οποίο αφορά περίπου στο 90% των γυναικών παγκοσμίως. Οι άντρες σπάνια παρουσιάζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας (αυτό οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες). Στα άτομα που έχουν το αισθητικό αυτό πρόβλημα, το δέρμα παρουσιάζει την λεγόμενη όψη «φλοιού πορτοκαλιού», δηλαδή παρουσιάζει εξογκώματα, τα οποία ακολουθούνται από εμβαθύνσεις και τα οποία μπορεί να είναι από ελαφριάς μορφής, μέχρι αρκετά έντονης.

Δυστυχώς, ενώ υπάρχουν θεραπείες, από τις οποίες μπορεί κάποια άτομα να βοηθηθούν, δεν μπορεί κανείς να πει ότι υπάρχει μία μέθοδος που θα βοηθήσει όλα τα άτομα αφενός, αλλά κυρίως που θα έχει μόνιμο αποτέλεσμα. Σε όλες δηλαδή τις μεθόδους για την διόρθωση της κυτταρίτιδας, κάποια άτομα ωφελούνται και κάποια όχι.

Η όψη «φλοιού πορτοκαλιού» οφείλεται στο εξής :
Το επιφανειακό λίπος χωρίζεται σε διαμερίσματα από κάποιες ίνες οι οποίες ξεκινούν από το δέρμα και καταλήγουν στους μύες ή στις περιτονίες. Οι ίνες αυτές τείνουν να παραμείνουν σταθερές, διότι δεν έχουν ελαστικότητα και επομένως κρατούν στα σημεία που βρίσκονται το δέρμα σταθερό, ενώ το λίπος που βρίσκεται ανάμεσά τους έχει την τάση να σπρώχνει το δέρμα προς τα έξω, δημιουργώντας προεξοχές. Επομένως, έχουμε εμβαθύνσεις του δέρματος στα σημεία που υπάρχουν οι ίνες και το κρατούν σταθερό και εξογκώματα στα σημεία που υπάρχει το λίπος, το οποίο διογκώνεται προς τα έξω.

Τα αίτια που δημιουργούν την κυτταρίτιδα συνήθως είναι πολλά, όπως π.χ. οι ορμόνες, η διατροφή, η έλλειψη κίνησης, η κληρονομικότητα και πολλά άλλα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία της είναι δύσκολη, διότι θα πρέπει εκτός από τους οργανικούς παράγοντες να αλλάξει κανείς και τρόπο ζωής. Ακόμη και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εγγύηση για την διόρθωση της κυτταρίτιδας.

Ο μηχανισμός, που κατά κύριο λόγο δημιουργεί την κυτταρίτιδα, είναι η ελλιπής αιμάτωση του επιφανειακού στρώματος λίπους, γεγονός που δημιουργεί οίδημα ανάμεσα στα λιποκύτταρα.
Κάποιες φορές η χαλάρωση του δέρματος και μόνο δημιουργεί μία ψευδή εικόνα κυτταρίτιδας, η οποία ονομάζεται ψευδοκυτταρίτιδα.

Είναι σημαντικό να διακρίνει κανείς αυτές τις ιδιάζουσες περιπτώσεις, διότι αλλιώς οποιαδήποτε θεραπεία για την διόρθωση της κυτταρίτιδας θα αποτύχει.
Κάτι τέτοιο βέβαια μπορεί να το διαγνώσει μόνο κάποιος γιατρός με πείρα στο αντικείμενο.

kytaritida3

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

LPG-ENDERMOLOGIE

Πρόκειται για την πιο γνωστή συσκευή παγκοσμίως όσον αφορά τη διόρθωση της κυτταρίτιδας. Αυτό που έρχεται σε επαφή με το σώμα είναι μία κεφαλή, η οποία έχει κάποια ειδικά rollers. Το δέρμα έλκεται και εισχωρεί ανάμεσα στις δυο κεφαλές και με αυτόν τον τρόπο τα rollers κάνουν ένα ειδικό μασάζ, ένα είδος «πλασίματος» των ιστών του. Κατά αυτόν τον τρόπο παροχετεύεται το οίδημα που βρίσκεται ανάμεσα στα λιποκύτταρα και βελτιώνεται η κυκλοφορία. Επίσης ελαστικοποιούνται οι ίνες που καθηλώνουν το δέρμα.

Συνήθως χρειάζονται πάνω από δεκαπέντε συνεδρίες για να δει η ενδιαφερόμενη ένα αξιόλογο αποτέλεσμα, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Όταν φτάσει κανείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να ακολουθήσει μία συντήρηση κάνοντας τη διαδικασία αυτή δύο φορές το μήνα.

Κατά την εφαρμογή της θεραπείας, η γυναίκα φοράει ένα «κορμάκι», για να μην έρχεται η κεφαλή απευθείας σε επαφή με το δέρμα. Ως αίσθηση είναι ευχάριστη, διότι είναι η αίσθηση του μασάζ. Το πλεονέκτημα, σε σχέση με το κλασικό μασάζ, είναι ότι οι εντάσεις είναι προκαθορισμένες και σταθερές, έτσι ώστε να μην ασκείται υπερβολική πίεση σε κάποια σημεία. Μία ενδεχόμενη υπερβολική πίεση μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά αποτελέσματα.
Ο χρόνος της κάθε συνεδρίας είναι από 30 έως 45 λεπτά.

Το LPG Endermologie ξεκίνησε από την Γαλλία, αρχές της δεκαετίας ‘80 κι έχει φτάσει, με κάποιες βελτιώσεις, μέχρι και σήμερα. Είναι το μοναδικό μηχάνημα, που πήρε το 1996 έγκριση από το FDA των ΗΠΑ, για την διόρθωση της κυτταρίτιδας. Συνιστάται να πίνετε αρκετό νερό και να περπατάτε κατά την διάρκεια της σειράς των θεραπειών.

Δεν είναι αποτελεσματικό για όλους, αλλά δίνει ένα καλό αποτέλεσμα στην πλειοψηφία των ατόμων που το κάνουν.

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πρόκειται για έγχυση ουσιών, με πολύ λεπτές βελόνες, κάτω από το δέρμα, στην περιοχή της κυτταρίτιδας. Οι εγχύσεις γίνονται σε πολλά σημεία. Οι ουσίες είναι συνήθως ενεργοποιητές του μεταβολισμού και καφεΐνη. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι η διαδικασία πονάει ιδιαίτερα, αλλά μερικοί αναφέρουν ότι αισθάνονται ένα μικρό βαθμό ενόχλησης. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται ανά εβδομάδα ή ανά δεκαπέντε ημέρες. Συνήθως χρειάζονται πάνω από δέκα θεραπείες για να δει κανείς ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.

Και αυτή η διαδικασία δεν έχει μόνιμα αποτελέσματα, αλλά χρειάζεται κάποια συντήρηση για να διατηρηθεί στο πέρασμα του χρόνου. Κατά την διάρκεια της θεραπείας μπορεί να εμφανισθούν κάποιες μικρές μελανιές στο δέρμα, που οφείλονται σε ρήξη κάποιων πολύ μικρών αγγείων. Αυτές όμως απορροφόνται από τον οργανισμό πολύ σύντομα.

ΜΑΣΑΖ

Και αυτή η μέθοδος αποσκοπεί στο να μειώσει το οίδημα μεταξύ των λιποκυττάρων στο επιφανειακό στρώμα λίπους. Είναι αποτελεσματική μόνο εφόσον γίνεται από άτομο που γνωρίζει πολύ καλά το είδος αυτής της θεραπείας. Η πίεση που ασκείται θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη διαφορετικά μπορεί κανείς να έχει κακό αποτέλεσμα. Εάν το άτομο που απευθύνεστε, δεν είστε σίγουροι ότι είναι καλός γνώστης του αντικειμένου, προτιμήστε το LPG Endermologie, όπου ο βαθμός πίεσης είναι ρυθμισμένος και ακριβής, από το ίδιο το μηχάνημα.

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

Η διαδικασία αυτή γίνεται με πολύ λεπτές κάνουλες, ακριβώς κάτω από το δέρμα, στα πλαίσια μίας λιποαναρρόφησης, για διόρθωση τοπικού πάχους. Ενώ το τοπικό πάχος αφορά στα βαθύτερα στρώματα του λίπους, η κυτταρίτιδα οφείλεται στο επιφανειακό στρώμα λίπους, το οποίο μπορεί επίσης να αναρροφηθεί. Η επιφανειακή λιποαναρρόφηση δημιουργεί μία διαδικασία επούλωσης ακριβώς κάτω από το δέρμα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ινώδους ιστού, ο οποίος με την ρίκνωση που κάνει, δημιουργεί μία σύσφιξη στο δέρμα.

Είναι πολύ σημαντικό, ο πλαστικός χειρουργός, που κάνει αυτή τη διαδικασία, να έχει μεγάλη πείρα πάνω στο θέμα, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα.
Όπως σε κάθε ιατρική διαδικασία, δεν μπορούν να δοθούν εγγυήσεις σε όλα τα άτομα που θα  εφαρμόσουν τη διαδικασία της επιφανειακής λιποαναρρόφησης, για την τελική εικόνα. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι στις γυναίκες εκείνες, στις οποίες θα έχει αποτέλεσμα, αυτό θα διαρκέσει για πολλά χρόνια.

Κυτταρίτιδα

LASER ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

Αν και ως μέθοδος είναι σχετικά καινούρια, έχουν υπάρξει μελέτες οι οποίες δίνουν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την διόρθωση της κυτταρίτιδας με laser λιποαναρρόφηση.
Κατά την διαδικασία αυτή, μία πολύ λεπτή οπτική ίνα μπαίνει κάτω από το δέρμα και λιώνει το επιφανειακό λίπος. Το λίπος αφήνεται να απορροφηθεί από τον οργανισμό ή αναρροφάται με μία πολύ λεπτή κάνουλα λιποαναρρόφησης.

Εκτός από τις παραπάνω μεθόδους κατά καιρούς έχουν προταθεί πολλές άλλες, όπως θεραπεία με κρέμες, με χάπια, με διάφορα άλλα είδη μηχανημάτων. Όλες αυτές οι θεραπείες δεν έχουν δώσει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Πολλές από αυτές τις μεθόδους, που έχουν προταθεί, έχουν πολύ προσωρινό αποτέλεσμα, της τάξεως δηλαδή των λίγων ημερών.

Όποιο άτομο θελήσει να μπει σε κάποια διαδικασία διόρθωσης της κυτταρίτιδάς του, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν θαυματουργές λύσεις, αλλά με υπομονή και γνώση μπορεί να επιτύχει κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Go to Top
εξειδικευμένο κέντρο λιποαναρρόφησης
εξειδικευμένο κέντρο λιποαναρρόφησης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NESLETTER ΜΑΣ

Μάθετε τα πάντα για την λιποαναρρόφηση!