Skip to content Skip to footer

Διατήρηση καλού αποτελέσματος μετά την λιποαναρρόφηση – Συμβουλές Διατροφής

Διατήρηση καλού αποτελέσματος μετά την λιποαναρρόφηση – Συμβουλές Διατροφής

Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η λιποαναρρόφηση δεν είναι ένας γρήγορος ή εύκολος τρόπος για να χαθεί βάρος. Επαναλαμβάνω: Η Λιποαναρρόφηση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να μειώσετε το βάρος σας ή μια θεραπεία για να ξεφορτωθείτε μέσα σε μια νύχτα μεγάλες ποσότητες του σωματικού λίπους. Ο καλύτερος και υγιέστερος τρόπος να χαθεί το βάρος είναι με ένα συνδυασμό διατροφής και άσκησης.

Ένας ιδανικός υποψήφιος για λιποαναρρόφηση πρέπει να τρώει υγιεινά, να ασκείται τακτικά, και να έχει ένα σταθερό και υγιές σωματικό βάρος. Εάν η παραπάνω πρόταση σας περιγράφει και έχετε δοκιμάσει να απαλλαγείτε από τα «ψωμάκια» ή τα “lovehandles” και δεν μπορείτε, τότε η λιποαναρρόφηση είναι αυτή που θα σας βοηθήσει.

Η Λιποαναρρόφηση έχει δώσει σε πολλούς ανθρώπους μια εναρκτήρια ώθηση για να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους και να βελτιώσουν τη διατροφή τους, έτσι ώστε να φανούν καλύτεροι και να κάνουν υγιείς αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Εάν αισθάνεται κάποιος καλά, προσέχει περισσότερο και τον εαυτό του. Η λιποαναρρόφηση μπορεί να βοηθήσει και ως παρακίνηση.

Αλλά στο μεταξύ, πρέπει να εξετάσετε τη συμπεριφορά σας: εάν δεν τρώτε αυτά που πρέπει ή στις ποσότητες που πρέπει και δεν περπατάτε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, πρέπει να ξέρετε ότι αυτό δεν είναι υγιές. Δεν είναι για να δείχνετε καλά μόνο, είναι για να αισθάνεστε καλά, επίσης. Το σώμα σας δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά όταν έχει εξαντληθεί, γι’ αυτό προσπαθήστε τουλάχιστον να το βοηθήσετε.

Η κατάλληλη διατροφή και η άσκηση θα αυξήσουν το μεταβολισμό σας και θα βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας του σώματός σας. Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου του αίματός σας υπό έλεγχο. Η συστηματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Ωθεί επίσης την υγεία του καρδιαγγειακού σας συστήματος, βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσής σας, και να «χτιστούν» ισχυρά κόκκαλα. Μια καλή διατροφή και μια συστηματική άσκηση (όχι σε επίπεδο πρωταθλητισμού) μπορούν ακόμη και να παρατείνουν τη ζωή σας.


λιποαναρροφηση και διαιτα


Οι ανθυγιεινές συνήθειες —που περιλαμβάνουν την κατανάλωση των λανθασμένων τροφών, την κατανάλωση των σωστών τροφίμων αλλά σε υπερβολικές ποσότητες, την υπερβολική πόση, και το κάπνισμα —θα βάλουν το σώμα σας σε συναγερμό.  Τα «ψωμάκια» τα “lovehandles” και το έξτρα βάρος, που δείχνει η ζυγαριά σας, θα είναι οι λιγότερες των ανησυχιών σας, εάν ζείτε με αυτόν τον τρόπο. Για να δημιουργήσετε μια σωστή, θρεπτική διατροφή θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο. Συνήθως ο κόσμος αντιδρά στην ιδέα να επισκεφτεί έναν ειδικό, χωρίς να έχει πρόβλημα υπερβολικού βάρους, και να τον πληρώσει, μόνο και μόνο για να του πει «πώς πρέπει να φάει». Κι όμως, είναι ίσως από τα χρήματα που δεν θα νοιώσετε σε βάθος χρόνου ότι πήγαν χαμένα, διότι μπορεί να σας αλλάξουν όχι μόνο το σώμα σας προς το καλύτερο, αλλά και τη διάθεσή σας και κυρίως την ποιότητα της ζωής σας.


Μια άλλη λύση είναι τα αμέτρητα βιβλία, οι ιστοχώροι, τα φόρουμ υποστήριξης, και οργανώσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν πάνω σε αυτό το θέμα. Το αρνητικό σε αυτά είναι ότι συχνά αυτές οι πηγές έρχονται σε αντίθεση η μια με την άλλη και δημιουργούν σύγχυση στο ενδιαφερόμενο άτομο. Στη χειρότερη δε των περιπτώσεων, το άτομο ακολουθεί για σύντομα διαστήματα κάποιων μηνών, πότε τη μια και πότε την άλλη μέθοδο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και το μεταβολισμό του να βάζει σε δοκιμασία και τελικά να βγαίνει από αυτόν το φαύλο κύκλο με περισσότερα κιλά απ’ ότι με αυτά που άρχισε.

 

Μερικές προτάσεις για την υγιεινή σας διατροφή:

Προσέξτε την κατανάλωση της ζάχαρης: Η κατανάλωση των γλυκών, κέικ, καραμελών, και των επιδορπίων γενικά, που έχουν υψηλά ποσά ζάχαρης, μπορεί να συσσωρεύσει  κιλά στο σώμα σας. Η ζάχαρη δημιουργεί επίσης απότομες, υψηλές αιχμές ινσουλίνης, οι οποίες αποτελούν στρες για τον οργανισμό και που πρέπει γι’ αυτό το λόγο γρήγορα να εξισορροπηθούν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

Προσέξτε την λήψη υδατανθράκων: Εάν όλοι οι υδατάνθρακές που λαμβάνετε είναι υπό μορφή άσπρου επεξεργασμένου αλευριού, ζυμαρικών, άσπρου ψωμιού ακόμη και άσπρου ρυζιού, τότε έχετε αφαιρέσει σχεδόν όλες τις απαραίτητες ίνες και βιταμίνες. Αυτά τα προϊόντα αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης σας και αυξάνουν την περιφέρεια της μέσης.

Προσέξτε το άμυλο και τα φυσικά σάκχαρα: Τα τρόφιμα όπως τις πατάτες, τα καρότα και το καλαμπόκι έχουν υψηλά επίπεδα αμύλου και σακχάρων και μπορούν να σας παχύνουν. Μπορείτε να σκεφτείτε ότι είναι φιλικά λαχανικά, αλλά ειδικά όταν τρώγονται σε υπερβολικές ποσότητες, δεν είναι. Όταν λέμε ζάχαρη, εννοούμε το σιρόπι σφενδάμου, το μέλι, και άλλες “φυσικές” μορφές ζάχαρης. Δεν είναι τόσο οι θερμίδες, αλλά ο γλυκαιμικός δείκτης που έχει σημασία. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις στη χρήση της ζάχαρης, όπως η σουκραλόζη (Splenda), η ισομαλτιτόλη (isomalt), το βότανο stevia και άλλα. Προσωπικά, δεν επιθυμώ να καταναλώσω προϊόντα όπως η ασπαρτάμη, ή η λακτιτόλη.

Μειώστε τη λήψη αναψυκτικών και άλλων ζαχαρούχων ποτών: Πάλι, το πρόβλημα είναι η ζάχαρη. Προσπαθήστε να ζήσετε μακριά από τη ζάχαρη. Σκεφτείτε πόσα αναψυκτικά  ή ποτά που περιέχουν ζάχαρη πίνετε καθημερινά και προσθέτετε τις θερμίδες τους.


diet2


Δεν είναι όλο το λίπος, κακό λίπος. Λίπος, που βρίσκεται με φυσικό τρόπο στα τρόφιμα, μπορείτε να το καταναλώσετε με μέτρο. Το σώμα σας χρειάζεται λίπη για να επιβιώσει και αν του στερήσετε αυτά διαταράσσετε τη χημεία του.  Δεν αναφερόμαστε στις τηγανιτές πατάτες ή στα παγωτά. Μιλάμε για το ελαιόλαδο, τα λευκά κρέατα, τα ιχθυέλαια, τα έλαια των ξηρών καρπών (καρύδια κλπ), το αβοκάντο. Το σημαντικό γεγονός είναι ότι δεν πρέπει, αφού κάνετε μια λιποαναρρόφηση, να αρχίσετε όλα τα «κακά πράγματα» ξανά, σκεπτόμενοι ότι δεν θα πάρετε ξανά αυτό το βάρος που αφαιρέσατε. Θα πρέπει να ξέρετε ότι αν το κάνετε θα παχύνετε. Μπορεί να μην παχύνετε τοπικά, αλλά θα παχύνετε συνολικά. Η λιποαναρρόφηση δεν είναι μια «άδεια εισόδου» σε έναν καθημερινό πλούσιο μπουφέ.

Φυσικά, πότε-πότε, θα τρώτε περισσότερο από το συνηθισμένο και βέβαια κάποια “απαγορευμένα τρόφιμα”. Όχι όμως συχνά και σε μεγάλες ποσότητες. Όλοι αγαπούμε ένα γαστριμαργικό γεύμα πότε-πότε, αλλά πρέπει να ξέρουμε επίσης ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το απολαμβάνουμε συχνά και χωρίς να «πληρώσουμε» τελικά το «τίμημα» . «Τρώω υγιεινά και “ανταμείβω” τον εαυτό μου μόνο μερικές φορές».

Η άσκηση είναι επίσης πολύ σημαντική. Πρέπει να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά καρδιαγγειακής άσκησης, άσκηση η οποία κάνει την καρδιά σας να χτυπά λίγο πιο δυνατά, μερικές φορές εβδομαδιαίως. Δεν χρειάζεστε ακριβά μηχανήματα ή να πηγαίνετε στο γυμναστήριο, χρεώνοντας το λογαριασμό σας με το επιπλέον έξοδο της συνδρομής, εάν δεν το θέλετε. Με ένα γρήγορο περίπατο θα έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε. Ο στόχος, βέβαια, είναι πάντα να κάψετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που λαμβάνετε, έτσι ώστε να χάσετε το βάρος που επιθυμείτε. Η άσκηση έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι ισχυροποιεί τα κόκκαλα.

 

Όταν το λίπος του σώματος προέρχεται από ένα πρόβλημα υγείας

Πολλά υπάρχοντα ζητήματα της υγείας μας μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του βάρους. Τα προβλήματα του θυρεοειδή είναι ένας από τους κορυφαίους λόγους για έναν αργό μεταβολισμό και μια ανικανότητα να καεί το λίπος αποτελεσματικά. Σε αυτήν την περίπτωση, το να παραμείνει κάποιος λεπτός είναι μια διαρκής μάχη.

Η γήρανση μπορεί να είναι ένα ζήτημα στην αύξηση βάρους, αλλά δεν έχουν όλοι οι ηλικιωμένοι τέτοια προβλήματα.
Η κατανάλωση των λανθασμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία σε ορμόνες όπως η ινσουλίνη. Πάρα πολλή ινσουλίνη μπορεί να αλλάξει τα ορμονικά αποτελέσματά σας και να μειώσει τη δυνατότητά σας να κάψετε το λίπος αποτελεσματικά.

Τα φάρμακα μπορούν επίσης να αλλάξουν την αποθήκευση λίπους του σώματός σας και την δυνατότητα καψίματος λίπους ή να έχουν επιπτώσεις στην όρεξη. Τα συμπληρώματα ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των αντισυλληπτικών, μπορούν να είναι μια σημαντική αιτία της αύξησης βάρους  και συσσώρευσης λίπους τοπικά, ιδίως στις περιοχές που χαρακτηρίζουν ένα γυναικείο σώμα. Τα ισχία, η κάτω κοιλία και οι μηροί —καθώς επίσης και τα στήθη —γίνονται πιο λιπώδη και οι μαζικοί αδένες διευρύνουν τα στήθη σε πολλές γυναίκες, αφότου αρχίζουν τα αντισυλληπτικά.diet1


Η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών για την εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να προκαλέσει  προβλήματα βάρους. Τα οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους στα ισχία, στην κάτω κοιλία, στους μηρούς, και αλλού.


Οι ανασταλτικοί παράγοντες πρωτεάσεων που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν το HIV και το AIDS τείνουν να αναστατώσουν την κατανομή του λίπους, που δίνει στους χρήστες μια προεξέχουσα κοιλιά, καθώς επίσης και ένα «παχύ μαξιλάρι» στον αυχένα του λαιμού (μερικές φορές αποκαλούμενου “εξόγκωμα βούβαλων”). Εντούτοις, μερικοί παθολόγοι θεωρούν ότι αυτό δεν είναι λιπώδης συγκέντρωση, αλλά σχηματισμός συνδετικού ιστού που διαμορφώνεται σε εκείνες τις περιοχές ή μια πυκνή μορφή λιπώδους ιστού παρά ένας κανονικός λιπώδης ιστός. Ένα “εξόγκωμα βούβαλων” μπορεί να αφαιρεθεί με λιποαναρρόφηση ή χειρουργική αποκοπή, αλλά η αφαίρεση του σπλαγχνικού λίπους είναι επικίνδυνη και γίνεται πολύ σπάνια.

Μερικά αντιψυχωσικά φάρμακα προκαλούν αύξηση βάρους επίσης. Ευτυχώς, αυτό συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους στο πρώτο στάδιο της θεραπευτικής τους διαδρομής. Συνήθως μετά από αυτό, το σώμα αυτορυθμίζεται. Εάν είστε υπό αγωγή με αντιψυχωσικά φάρμακα και έχετε παρατηρήσει αύξηση του βάρους σας, θέστε τη διατροφή σας υπό την επίβλεψη του παθολόγου σας.

Από του στόματος αγωγή με κορτικοστεροειδή  μπορούν να προκαλέσουν επίσης ανωμαλίες στην κατανομή του σωματικού λίπους. Είναι επίσης γνωστό ότι μπορούν να αυξάνουν την όρεξή σας. Οι προεξέχουσες κοιλίες και τα στρογγυλευμένα πρόσωπα (πρόσωπο φεγγαριού) είναι μια γνωστή παρενέργεια της χρήσης στεροειδών.  Κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται σε πολλές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του Λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Το σύνδρομο ή η ασθένεια του Cushing προκαλείται από ένα αδένωμα της υπόφυσης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μια προεξέχουσα κοιλία και ένα «εξόγκωμα βούβαλων». Και το σύνδρομο Cushing μπορεί να οδηγήσει σε ένα «πρόσωπο φεγγαριού». Οι άνθρωποι με Cushing συνήθως έχουν ένα διαμορφωμένο σώμα σε σχήμα “μήλου”.

Είναι σημαντικό να είναι γνωστό, ότι οποιαδήποτε και να είναι η αιτία, το σπλαγχνικό λίπος είναι επικίνδυνο να αφαιρεθεί, είτε μέσω της λιποαναρρόφησης, είτε οποιουδήποτε άλλου  τύπου χειρουργικής επέμβασης. Επιπλέον, εάν έχετε οποιοδήποτε είδος προϋπάρχουσας ιατρικής διαταραχής ή ακόμα και την πιθανότητα για κάποια, πρέπει να την συζητήσετε με τον ιατρό σας, όταν εξετάζετε την περίπτωση εφαρμογής της λιποαναρρόφησης ή άλλης μεθόδου αφαίρεσης λίπους. Η λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική επέμβαση. Όλοι οι κίνδυνοι και οι δυνατότητες πρέπει να σας γίνουν γνωστά και κατανοητά προτού πάρετε την απόφασή σας. Τη σωστή απόφαση μπορεί να την πάρει κάποιος μόνο μετά από μια πλήρη ενημέρωση. Η σωστή επιλογή είναι η ενημερωμένη επιλογή.

Και κυρίως, μην ανησυχείτε ή ντρέπεστε για τη λιποαναρρόφηση εφ’ όσον το κάνετε για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι είναι αυτό που χρειάζεστε. Η ζωή είναι πάρα πολύ σύντομη για να ανησυχείτε εφ’ όσον κάνετε υγιείς επιλογές, αφού έχετε ενημερωθείτε ορθά.

Go to Top
εξειδικευμένο κέντρο λιποαναρρόφησης
εξειδικευμένο κέντρο λιποαναρρόφησης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NESLETTER ΜΑΣ

Μάθετε τα πάντα για την λιποαναρρόφηση!