ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Τι να κάνεις. Τι να μην κάνεις. Τι να περιμένεις.

Όταν τελειώσει η επέμβαση, ο γιατρός θα σας έχει ήδη φορέσει έναν ελαστικό κορσέ, τον οποίο θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί πριν την επέμβαση. Ο κορσές θα πρέπει απαραίτητα να καλύπτει όλα τα σημεία εκείνα στα οποία έγινε λιποαναρρόφηση. Ο κορσές μετά την λιποαναρρόφηση έχει βαρύνουσα σημασία. Η καλή εφαρμογή του είναι πολύ σημαντική όσον αφορά στο τελικό καλό αποτέλεσμα. Αυτό, διότι συμπιέζει τα κενά τα οποία μένουν κάτω από το δέρμα, μετά την αναρρόφηση του λίπους, κάνοντάς τα να «κολλήσουν» στο σωστό σημείο. Δηλαδή είναι κάτι παρόμοιο με το γύψο που βάζει κανείς στο χέρι του όταν το σπάσει. Επίσης βοηθάει να μη μαζεύονται πολλά υγρά και αιματώματα στα κενά που δημιουργούνται κάτω από το δέρμα. Θα πρέπει να είναι αρκετά στενός, καθ’ όλη την περίοδο που θα χρειαστεί να τον  εφαρμόζετε στην περιοχή. Κατά την διάρκεια της αποθεραπείας θα παρατηρήσετε ότι το οίδημα μειώνεται κι επομένως στις περιοχές της λιποαναρρόφησης η περίμετρος του σώματός σας μειώνεται σε πόντους. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι ρούχα, που πριν σας στένευαν, αρχίζουν να γίνονται πιο «άνετα». Εάν σε αυτήν τη φάση αισθανθείτε ότι ο κορσές αρχίζει να είναι φαρδύς για εσάς, τότε θα πρέπει ή να τον στενέψετε ή να προμηθευτείτε άλλο, μικρότερο κορσέ.

Θα τον φοράτε 24 ώρες το 24ωρο, για ένα διάστημα που κυμαίνεται από 1 έως 6 εβδομάδες ανάλογα το είδος της λιποαναρρόφησης, την περιοχή όπου έγινε, την πιθανή προϋπάρχουσα χαλάρωση κλπ. Μπορείτε να τον βγάζετε μόνο για να κάνετε μπάνιο ή για να πάτε στην τουαλέτα. Καλό είναι να έχετε 2 κορσέδες, έτσι ώστε όταν ο ένας λερώνεται, να φοράτε τον άλλο μέχρι να τον πλύνετε. Αν έχετε κάνει μεγάλη λιποαναρρόφηση, την πρώτη φορά που θα βγάλετε τον κορσέ, μπορεί να σας δημιουργηθεί μία τάση λιποθυμίας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, καθίστε ή ξαπλώστε για λίγο και θα περάσει. Δεν είναι κάτι σημαντικό, αλλά καλό είναι να γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να σας συμβεί κι έτσι, προετοιμασμένη/ος όντας, να προσέξετε μην πέσετε και χτυπήσετε.

Από την επόμενη ημέρα της λιποαναρρόφησης θα αρχίσετε να έχετε κάποιο οίδημα, τόσο ώστε να έχετε πιθανόν την αίσθηση ότι δεν αφαιρέθηκε καθόλου λίπος. Στην πραγματικότητα το λίπος που αφαιρέθηκε έχει αντικατασταθεί με οίδημα, πρήξιμο δηλαδή, το οποίο σιγά-σιγά θα υποχωρήσει. Ανεβαίνοντας στη ζυγαριά μην ανησυχήσετε αν διαπιστώσετε ότι είστε 2 ή 3 κιλά βαρύτερη/ος. Στην πράξη πρόκειται για τα κιλά του πρηξίματος.


after liposuction


Εκτός από το πρήξιμο, πρόκειται να έχετε και κάποιους μώλωπες (μελανιές), οι οποίοι σιγά-σιγά θα υποχωρήσουν. Επίσης πιθανόν να παρατηρήσετε ελαφρύ πυρετό, μέχρι 38ο C, κατά τις πρώτες 3 ημέρες, μετά τη λιποαναρρόφηση. Μην ανησυχήσετε, διότι δεν οφείλεται σε μόλυνση. Είναι κάτι το σύνηθες και άνευ σημασίας. Αν η θερμοκρασία αυτή είναι πάνω από 38ο C, αν διαρκεί πάνω από 3 ημέρες, ιδίως εάν συνοδεύεται με ερυθρότητα σε κάποια περιοχή του δέρματος ή συνoδεύεται από άλλα συμπτώματα (πονοκέφαλοι, δυσκολία αναπνοής  κλπ) επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Τις πρώτες 24 ώρες, προσπαθήστε να καταναλώνετε αρκετά υγρά, ξεκινώντας τη λήψη τους όταν σας πει ο γιατρός σας.

Το θέμα του πόνου διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο . Τα περισσότερα άτομα αναφέρουν ότι έχουν όχι τόσο την αίσθηση του πόνου, αλλά ότι έχουν την αίσθηση του «πιασίματος», το οποίο παρατηρείται όταν κάποιος έχει πολύ καιρό να γυμναστεί και ξαφνικά κάνει εντατική γυμναστική. Πόσο έντονη είναι αυτή η αίσθηση εξαρτάται από την έκταση των περιοχών που έχει γίνει λιποαναρρόφηση και από την ιδιοσυγκρασία κάθε ατόμου. Για μικρές περιοχές η ενόχληση αυτή είναι μικρή, σε βαθμό που μπορεί κανείς να εργαστεί την επόμενη μέρα. Για μεγαλύτερες περιοχές μπορεί να χρειαστούν 2 έως 5 ημέρες εκτός εργασίας. Τα περισσότερα άτομα που κάνουν λιποαναρρόφηση κανονίζουν να γίνει ημέρα Παρασκευή, ώστε τη Δευτέρα να μπορούν να πάνε στην εργασία τους. Συνήθως, η ενόχληση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και από μόνα τους τα άτομα δε θεωρούν ότι χρειάζονται παυσίπονα. Όταν όμως είναι λίγο μεγαλύτερη η ενόχληση αυτή, τα παυσίπονα συνήθως είναι σε θέση να την ελέγξουν αρκετά καλά.

Εάν αισθανθείτε ζαλάδα ή τάση προς έμετο ή δυσκολία στην αναπνοή ή διάρροια ή ερυθρότητα στο δέρμα μετά την λήψη των φαρμάκων σας, καλέστε τον γιατρό σας.

Η χρήση πάγου δεν είναι καλή ιδέα μετά την λιποαναρρόφηση. Αντί να βοηθήσει, μάλλον επιδεινώνει την κατάσταση, διότι κλείνει τα τριχοειδή και λεμφικά αγγεία. Τα αγγεία αυτά είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση του οιδήματος και των υπολοίπων κατάλοιπων, που υπάρχουν στην περιοχή μετά την λιποαναρρόφηση.  Από την στιγμή λοιπόν που κλείνουν περαιτέρω, εμποδίζεται η απομάκρυνση των ουσιών αυτών από την περιοχή της λιποαναρρόφησης.
Επίσης ο πάγος μπορεί να δημιουργήσει έντονα προβλήματα ακόμα και δερματική νέκρωση σε ασθενείς που πάσχουν από μία ασθένεια αρκετά σπάνια και ονομάζεται κρυοσφαιριναιμία.
Τα άτομα αυτά μπορεί να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτήν την ασθένεια και εκεί ο πάγος να προκαλέσει πολύ δυσάρεστες συνέπειες.

Ελαφρύ μασάζ μπορεί να ξεκινήσει κανείς δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με το μηχάνημα LPG Endermologie.

Μην εκθέσετε χωρίς αντηλιακό, σε πολύ ηλιοφάνεια ή solarium τα σημεία εισόδου της κάνουλας για έξι μήνες μετά την λιποαναρρόφηση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσχρωμίες, δηλαδή διαφορετικό χρωματισμό, που συνήθως είναι σκουρόχρωμος.

Πιθανόν ο γιατρός σας θα σας πει ότι καλό είναι να περπατάτε ή έστω να κινείτε τα πόδια σας, όταν είστε στο κρεβάτι και γενικότερα να κινητοποιηθείτε όσο γίνεται νωρίτερα μετά την επέμβαση. Αυτό βοηθάει στην πρόληψη θρόμβωσης στα κάτω άκρα. Όταν βρίσκεστε ξαπλωμένες/οι, τις πρώτες 2-3 μέρες, μπορείτε να κρατάτε τα πόδια σε ψηλή θέση με κάποια μαξιλάρια. Μη σταυρώνετε τα πόδια σας, γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει τοπική πήξη του αίματος.

Εάν, την περίοδο αμέσως μετά την λιποαναρρόφηση, χρειαστεί να κάνετε μεγάλα ταξίδια, προσπαθήστε να μην μείνετε πάρα πολλές ώρες ακίνητοι. Καλό θα ήταν κάθε μία ή δύο ώρες να κάνετε ένα ελαφρύ βάδισμα. Η πτήση με αεροπλάνο δεν επηρεάζει, αλλά η ακινησία που προϋποθέτουν υπερατλαντικά ταξίδια μπορεί να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Για να το αντιμετωπίσετε, καλό θα ήταν να κινήστε μέσα στο αεροπλάνο κατά διαστήματα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αποθεραπεία και σε αυτήν, όπως σε κάθε επέμβαση, είναι μία σταδιακή διαδικασία. Δηλαδή σταδιακά κάθε μέρα που περνάει συνήθως αισθάνεται κανείς καλύτερα.
Το τελικό σας αποτέλεσμα θα το έχετε μετά από τουλάχιστον 3 μήνες ή μετά από ένα χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρειαστεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσετε να εμφανίσετε το σώμα σας. Συνήθως ένας μήνας είναι αρκετός για να έχετε μία εμφάνιση, που μπορεί να μην είναι η τελική, αλλά είναι καλύτερη από αυτό που είχατε πριν. Στον ένα μήνα δηλαδή, μπορείτε να εμφανιστείτε στην παραλία ή στο περιβάλλον σας, χωρίς να χρειαστεί να καλύπτετε τις περιοχές της λιποαναρρόφησης. Μπορείτε να ξεκινήσετε ελαφριά γυμναστική δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Από εκείνη τη χρονική στιγμή και πέρα, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά το ρυθμό και την ένταση της άσκησή σας, μέχρι να φτάσετε να γυμνάζεστε κανονικά μετά την τέταρτη εβδομάδα ή να κάνετε άλλες κοπιώδεις εργασίες. 

Καλό θα ήταν να έχετε κάποιον μαζί σας τις πρώτες 24 με 48 ώρες. Θα ήταν κάτι που θα σας βοηθούσε τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά.
Στην μετεγχειρητική σας περίοδο σημαντικό ρόλο παίζει και ο ψυχολογικός σας τομέας. Φροντίστε να κάνετε πράγματα τα οποία σας βοηθούν ψυχολογικά. Για τον πρώτο καιρό καλό είναι να έχετε επαφή με άτομα που βλέπουν θετικά την διαδικασία που κάνατε και γενικά είναι αισιόδοξα. Άτομα τα οποία βλέπουν μόνο αρνητικά πράγματα στα πάντα και σας κατακρίνουν για τις επιλογές σας, δε βοηθούν στην περίοδο αυτή και καλό θα ήταν να τα δείτε λίγο αργότερα.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Ο πλαστικός χειρουργός εφαρμόζει εξελιγμένες τεχνικές, χρησιμοποιεί ποιοτικά υλικά, επιδιώκει να βελτιώσει την εμφάνιση με φυσικό αποτέλεσμα. Με ειλικρίνεια και φροντίδα στοχεύει στο καλύτερο αποτέλεσμα που ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός μπορεί να προσφέρει.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

210 6985678
210 6919019
ΑΘΗΝΑ: Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι

Ο πλαστικός χειρουργός Dr Χριστόπουλος MD πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις σε:

ΤΡΙΠΟΛΗ: Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλ. Πετρινού) Τ.. 2710 22 77 20,
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Μίνωος 63, Τ. 28310 74744
ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ: Μάρκου Πορτάλιου 7, Τ. 28310 74744
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μ.Κάλλας 11 & Γραβιάς 2, (έναντι του Μεγ.Μουσικής), Τ. 210 6985678
ΚΕΡΚΥΡΑ: Μαντζάρου 3 - "Corfu Medica", Τ. 210 6985678 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΗΠΕΙΡΟΣ: T. 210 6985678

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της υγείας, της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και της ομορφιάς!